Třpytivé kuře: Newyorská restaurace nabízí pozlacená kuřecí křídla

21.06.2018 - Zuzana Rychlá


Reklama

Smažená kuřecí křídla obvykle nejsou považována za delikatesu určenou gurmánům. Změnit se to snaží newyorská restaurace The Ainsworth, která je nabízí v pozlacené úpravě. Nezvyklá kombinace je společným dílem šéfkuchaře zmíněné restaurace a hvězdy amerického bulváru a nejrůznějších reality show Jonathana Chebana. 

TIP: Sladké pokušení: Kobliha posypaná 24karátovým zlatem

Křídla jsou nejprve máčena v kokosovém másle s přídavkem uzených chilli papriček chipotle a v medovém těstíčku. Po pomalém smažení přichází na řadu ingredience nejdůležitější – zlatá omáčka vyrobená z jedlého zlatého prachu.

Deset takto upravených kuřecích kousků vyjde na 30 dolarů (asi 650 korun), k mání je ale i porce servírovaná spolu s lahví šampaňského Armand De Brignac za rovných tisíc dolarů.

Zlato jako kulinářská přísada má velmi dlouhou tradici. Evropané přidávali plátky zlata do pokrmů i nápojů již od renesance. Jedlé zlaté plátky nalezneme také v některých japonských bonbonech a jihoasijském pečivu. Čisté zlato chemicky nereaguje a prochází zažívacím traktem, aniž by se vstřebávalo do těla. Vzácný kov je v rámci Evropské unie schválen coby bezpečné potravinářské aditivum.

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Zajímavosti

Sibiř je dalším regionem, který tvrdě pociťuje dopady změny klimatu.

Věda

Jed Giulie Tofany prý byl bez chuti a zápachu, takže ho oběť v nápoji či pokrmu nepoznala. Kateřina Medicejská (vpravo) zase využila svatbu své dcery, na níž se sjelo množství lidí, k masakru protestantů.

Zajímavosti

Nově objevená skvrna se nalézá poblíž slavné Velké rudé skvrny Jupiteru.

Vesmír

Základní jednotkou je u dželad „rodina“ tvořená jedním samcem a několika samicemi

Příroda

Legendární německé „hakly“ našly uplatnění i v poválečné čs. armádě. Na snímku rekonstrukce bojů.

Válka

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907