Třpytivé kuře: Newyorská restaurace nabízí pozlacená kuřecí křídla

21.06.2018 - Zuzana Rychlá


Reklama

Smažená kuřecí křídla obvykle nejsou považována za delikatesu určenou gurmánům. Změnit se to snaží newyorská restaurace The Ainsworth, která je nabízí v pozlacené úpravě. Nezvyklá kombinace je společným dílem šéfkuchaře zmíněné restaurace a hvězdy amerického bulváru a nejrůznějších reality show Jonathana Chebana. 

TIP: Sladké pokušení: Kobliha posypaná 24karátovým zlatem

Křídla jsou nejprve máčena v kokosovém másle s přídavkem uzených chilli papriček chipotle a v medovém těstíčku. Po pomalém smažení přichází na řadu ingredience nejdůležitější – zlatá omáčka vyrobená z jedlého zlatého prachu.

Deset takto upravených kuřecích kousků vyjde na 30 dolarů (asi 650 korun), k mání je ale i porce servírovaná spolu s lahví šampaňského Armand De Brignac za rovných tisíc dolarů.

Zlato jako kulinářská přísada má velmi dlouhou tradici. Evropané přidávali plátky zlata do pokrmů i nápojů již od renesance. Jedlé zlaté plátky nalezneme také v některých japonských bonbonech a jihoasijském pečivu. Čisté zlato chemicky nereaguje a prochází zažívacím traktem, aniž by se vstřebávalo do těla. Vzácný kov je v rámci Evropské unie schválen coby bezpečné potravinářské aditivum.

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Příchod bělochů znamenal pro indiány šok. Hernán Cortés dobývá Tenochtitlán, hlavní město Aztéků.

Zajímavosti

Počty amerických a kanadských opeřenců se rychle ztenčují.

Věda
Reklama
Revue

Poslední zbytky horských deštných pralesů Sierra Madre v Guatemale a Mexiku jsou domovem mnoha kriticky ohrožených druhů živočichů a rostlin, mezi nimi i guanů horských.

Příroda

Analema složená ze snímků pořízených během roku 2015 ve městě Sulmona ve střední Itálii. Nejvyšší bod „osmičky“ tvoří sluneční kotouč zachycený 21. června, v den letního slunovratu, nejnižší pak 21. prosince, tedy na zimní slunovrat

Vesmír

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907