Udržitelné stravování: Kolik masa můžeme sníst? Dánští vědci mají přesné číslo

Dánští vědci spočítali, kolik masa můžeme sníst, aniž bychom neúměrným způsobem přetěžovali planetu. Výsledky milovníky masa rozhodně nepotěší.

01.05.2025 - Stanislav Mihulka


Z mnoha stran dnes zaznívají hlasy: jezme méně masa, dávejme přednost luštěninám, zelenině a udržitelnějším potravinám. Ale co to vlastně znamená „méně masa“? Vědci z Dánské technické univerzity (DTU) přišli s konkrétním číslem: 255 gramů drůbežího nebo vepřového masa týdně. To odpovídá zhruba dvěma kuřecím prsům – a podle vědců jde o maximální množství, které planeta ještě unese.

Na hovězí zapomeňte

Podle nové studie publikované v prestižním vědeckém časopise Nature Food je i umírněná konzumace červeného masa (např. hovězího nebo jehněčího) neudržitelná. Z hlediska emisí CO₂, spotřeby vody, záboru půdy i zdravotních dopadů červené maso jednoduše překračuje meze, které planeta zvládne regenerovat.

„Naše výpočty ukazují, že dokonce i střídmá konzumace červeného masa není slučitelná s udržitelným využíváním planetárních zdrojů,“ říká hlavní autorka studie, postdoktorandka Caroline H. Gebara.

Primárním cílem studie bylo zjistit, zda je možné zajistit výživově plnohodnotnou stravu pro celé lidstvo, aniž bychom překročili tzv. planetární limity. Výsledek? Ano – ale bude to chtít změnu na všech úrovních.

Udržitelnost má mnoho podob

Z výzkumu vzešlo konkrétní doporučení: maximálně 255 gramů drůbežího nebo vepřového týdně. Pro lepší představu – běžné balení dvou kuřecích prsou v dánském supermarketu váží asi 280 gramů, což je už nad udržitelnou hranicí. Klíčová je proto nejen volba masa, ale i jeho celkové množství. Výzkumný tým porovnal více než 100 000 variant 11 různých typů jídelníčků, aby vyhodnotil jejich environmentální a zdravotní dopady. A výsledky jsou jasné: flexitariánství, vegetariánství, pesco-vegetariánství nebo veganská strava mají mnohem větší šanci vejít se do ekologického rozpočtu planety – pokud jsou správně sestavené.

Studie zároveň ukazuje, že udržitelný jídelníček nemusí být extrémní. Lze si dopřát sýr, vejce, ryby či bílé maso, pokud je zbytek jídelníčku dobře vyvážený a šetrný k životnímu prostředí. Nejde tedy o „vše nebo nic“, ale o informované a uvážené volby.

„Chceme lidem ukázat, že existuje mnoho cest k udržitelné stravě. I když si chcete dopřát sýr nebo občasný kousek masa, stále můžete jíst zdravě a s ohledem na planetu,“ uzavírá Gebara.


Další články v sekci