Reklama


V Michigenu se přemnožili losi. Problém mají vyřešit vlci z Kanady

09.03.2019 - Stanislav Mihulka

Na ostrově Hořejšího jezera vymizeli vlci. Správci parku je kvůli přemnoženým losům musí dovážet z Kanady

<p>Vypuštění převezeného vlka na Isla Royale</p>

Vypuštění převezeného vlka na Isla Royale


Reklama

V americkém Národním parku Isle Royale, nacházejícím se na stejnojmenném ostrově Hořejšího jezera, se zhroutila populace vlků. Ještě v roce 1980 čítala zdejší vlčí populace okolo 50 kusů, před třemi lety správci parku evidovali už jen poslední dva kusy. Úbytek vlků podle odborníků souvisí s počasím – během teplejších zim zamrzalo Hořejší jezero jen na velmi krátkou dobu a došlo tak k přerušení přirozených migračních cest vlků.

V důsledku vymizení přirozených predátorů se naopak prudce zvýšila populace losů, což má neblahý dopad na další zvířecí obyvatele Královského ostrova. Správci parku se proto rozhodli dopravit na Isle Royale vlky z Kanady, konkrétně z 200 kilometrů vzdáleného ostrova Michipicoten a pevninského parku v Ontariu. Na americkou stranu v minulých dnech zamířila čtveřice kanadských vlků – jedna samice a tři samci.

TIP: V Německu je na vzestupu populace vlků: Našli si překvapivé spojence

Vlčí kvarteto je jen prvním krokem v pokusu obnovit populaci šelem na Královském ostrově a nastolit zde přirozenou rovnováhu. Správci počítají, že v příštích čtyřech letech by na ostrov mohly zamířit až dvě desítky kanadských vlků

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Monumentální komplex menhirů a kamenných kruhů stojí na Salisburské pláni v Jižní Anglii – nejbližší vesnice ležela více než tři kilometry daleko.

Zajímavosti

Zatímco v mládí máme na všechno spoustu času, ve stáří čas pádí podstatně rychleji. Vědci zjistili, proč tomu tak je…

Věda

Leopold I. a jeho syn Karel VI.

Historie

Divoký červený trpaslík a jeho exoplaneta

Vesmír

Mráz a jarní tání každoročně připravuje návštěvníkům Michiganského jezera opravdu dechberoucí podívanou.

Revue

Kladivouši jsou většinou velmi tiší ptáci. Za letu ovšem vydávají kejhavé až ječivé zvuky. Tento pozoruhodný pták je zařazen mezi nejméně ohrožené druhy

Příroda

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907