Vegetariánský ráj: Italský Turín se chce stát prvním vegetariánským městem

13.12.2016 - Martin Reichman

Když se řekne Turín, většině lidí se vybaví auta, fotbal, památky a zimní olympijské hry. Severoitalská metropole se ale pomalu stává rájem vegetariánů

Turín bez masa -<p>Město vyhlášené průmyslem a masovými specialitami se mění ve vegetariánskou Mekku.</p>
Turín bez masa -

Město vyhlášené průmyslem a masovými specialitami se mění ve vegetariánskou Mekku.


Reklama

Za proměnou průmyslového Turína ve „vegetariánský ráj“ může do značné míry Chiara Appendino. Tato dvaatřicetiletá politička z populistického Hnutí pěti hvězdiček (italsky Movimento 5 Stelle, M5S) se letos v červnu stala místní starostkou. Program jejího mateřského hnutí staví svou politiku na environmentalismu, trvale udržitelném rozvoji a ekologii obecně. Jedním z návrhů nové starostky je tak i proměna doposud průmyslového Turína ve „zdravé město“.

Den bez masa a vegetariánské osnovy

Plán nové starostky počítá s povinnou výukou zdravého životního stylu na školách a k nelibosti místních řezníků i se zavedením „jednoho dne v týdnu bez masa“. Nová administrativa připravuje „vegetariánskou mapu města“ a další projekty podporující vegetariánství a obecně zdravý životní styl. Sama Chiara Appendino je zapřisáhlou vegetariánkou již 20 let a velkou propagátorkou bezmasé stravy.

TIP: O vegetariánství bez předsudků s odbornicí na výživu

Část místních aktivity nové starostky vítá, ve městě vznikla řada specializovaných podniků a město láká na „vegetariánskou turistiku“. Ve městě nyní funguje více než 30 restaurací a hotelů nabízejících výhradně (nebo alespoň z velké části) vegetariánská a veganská jídla. S ohledem na velikost města jde zřejmě o nejvyšší koncentraci vegetariánských podniků v Itálii. Objevují se ale i protestní hlasy. Turín má svou kulinářskou historii, která je z velké části spojená s masem. Jednou z vyhlášených místních specialit je například Il bollito misto – masová směs s dušenou zeleninou. Pokud vejde v platnost „bezmasý den“, chceme i „den s masem“, kontruje proto sdružení místních řezníků.

Reklama

  • Zdroj textu:

    Wikipedia, Guardian

  • Zdroj fotografií: Shutterstock

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Zajímavosti
Zajímavosti

Kynutý houskový knedlík, jedna z klasických českých příloh k masu a omáčkám.

Historie

CAPSTONE na orbitě Luny

Vesmír

Sebevražda je 10. nejčastější příčinou úmrtí v USA. 

Věda

Pro vysoký vzrůst liliovníku a podzimní zbarvení listů jej v Americe někdy nazývají žlutý topol (Yellow Poplar). (foto: Wikimedia Commons, AndyScottCC BY-SA 4.0)

Příroda

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907