Volské oko z ulice: Dá se na rozpáleném chodníku usmažit vajíčko?

28.12.2022 - Barbora Jelínková

Populární anglosaské rčení hovoří o chodníku rozžhaveném natolik, že by se dal využít místo pánve. Dá se na rozpáleném chodníku opravdu usmažit vajíčko?


Reklama

Vlny veder, kterým v letních dnech čelíme, si vysloužily řadu metaforických označení. Zejména v anglosaských zemích se vžilo populární rčení o chodníku rozžhaveném natolik, že by se dal využít místo pánve. Podle kuchařů, kteří se rozhodli nápadem zabývat seriózněji, však něco podobného v praxi fungovat nemůže – nikoliv však z důvodu nízké teploty, nýbrž kvůli struktuře materiálu. Beton totiž ve srovnání s kovem či teflonem představuje velice slabý tepelný vodič, a třebaže se v něm v parných dnech horko akumuluje, do rozklepnutého vejce či jiné potraviny se neabsorbuje.

TIP: Vystydne nápoj rychleji, když se míchá?

Poněkud vyšší šanci na úspěch skýtá asfalt, jenž se při tropických teplotách rozpaluje až na 70 °C. Jelikož se vaječná bílkovina začne srážet už kolem 60 °C, může při kontaktu s asfaltem koagulační proces alespoň započít. Potíž tkví v tom, že vejce povrch pod sebou mírně ochladí, a protože se pod ním nenachází žádný zdroj žáru jako v případě sporáku, teplota sama od sebe na požadovanou úroveň nevystoupá – a volské oko tudíž nevznikne. 

Reklama




Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Ariane 5 vynášející Vesmírný teleskop Jamese Webba, prosinec 2021. (foto: ESA/CNES/Arianespace, CC BY 4.0)

Vesmír

V zombie nikoho nezmění, ale je nebezpečná. USA se šíří houba odolná lékům. (foto: Profimedia/ČTK (Nicolas Armer)

Věda

Obklopena rybami  

autor: Khaichuin Sim | finalista kategorie: Dobrodružství

Snem Khaichuina Sima bylo zachytit splynutí člověka a života pod hladinou. Požádal proto svou ženu, zda by se nepřiblížila k hejnu kranasů modroploutvých – a pak už jen stačilo počkat na dokonalou chvíli. 

Zajímavosti
Historie

Socha admirála Nimitze na Havaji, kde během války působil. (foto: Shutterstock)

Válka
Zajímavosti

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907