Reklama


Všechny barvy světa: Seznamte se s nejbarevnějšími zástupci suchozemské fauny

25.10.2018 - Vilém Koubek

Podvodní zákoutí plná krásně zbarvené fauny i flóry každý dobře zná. Živočichové s úžasnou kresbou na těle však žijí i na souši – a své přednosti často brání jedem, perfektním maskováním nebo třeba zanedbatelnými rozměry

<h3>Zepředu i zezadu</h3><p><strong>Mandril rýholící  | tropická Afrika</strong></p><p>Na těle dospělých samců mandrila rýholícího jsou zdaleka nejnápadnější pestře vybarvené líce. Nezvyklé odstíny však kryjí i jejich genitálie a řitní otvor, kde se mísí červená s růžovou, modrou či fialovou. Dominantní vůdci smeček mají navíc výraznější zbarvení než podřízení samci.   </p>

Zepředu i zezadu

Mandril rýholící  | tropická Afrika

Na těle dospělých samců mandrila rýholícího jsou zdaleka nejnápadnější pestře vybarvené líce. Nezvyklé odstíny však kryjí i jejich genitálie a řitní otvor, kde se mísí červená s růžovou, modrou či fialovou. Dominantní vůdci smeček mají navíc výraznější zbarvení než podřízení samci.   

<h3>Největší a nejbarevnější</h3><p><strong>Chameleon pardálí | Madagaskar</strong></p><p>Chameleon pardálí patří mezi největší a zároveň nejbarevnější druhy tohoto ještěra, takže se těší značné oblibě mezi chovateli. Volně v přírodě žije pouze na Madagaskaru a několika přilehlých ostrovech, kde mu nevadí ani člověkem využívaná krajina: Daří se mu například na plantážích cukrové třtiny. </p>

Největší a nejbarevnější

Chameleon pardálí | Madagaskar

Chameleon pardálí patří mezi největší a zároveň nejbarevnější druhy tohoto ještěra, takže se těší značné oblibě mezi chovateli. Volně v přírodě žije pouze na Madagaskaru a několika přilehlých ostrovech, kde mu nevadí ani člověkem využívaná krajina: Daří se mu například na plantážích cukrové třtiny. 

<h3>Ohnivý obránce</h3><p><strong>Kolibřík ohnivobradý | Kostarika, Panama</strong></p><p>Přirozené prostředí tohoto drobného, pouhých 5,7 gramu vážícího ptáčka představují koruny stromů v nadmořské výši okolo 1 400 metrů, kde se živí nektarem či drobným hmyzem. Větve a stromoví si kolibříci dělí na teritoria, která pak ze všech sil brání – a ti ohnivobradí jsou nejsrdnatější.   </p>

Ohnivý obránce

Kolibřík ohnivobradý | Kostarika, Panama

Přirozené prostředí tohoto drobného, pouhých 5,7 gramu vážícího ptáčka představují koruny stromů v nadmořské výši okolo 1 400 metrů, kde se živí nektarem či drobným hmyzem. Větve a stromoví si kolibříci dělí na teritoria, která pak ze všech sil brání – a ti ohnivobradí jsou nejsrdnatější.   

<h3>Páv by zbledl závistí</h3><p><strong>Maratus volans | Austrálie</strong></p><p>Pavouci Maratus volans z čeledi skákavkovitých dorůstají délky pouhých pěti milimetrů. Na první pohled však zaujmou především „klopou“ hýřící barvami, kterou mají samečci na zadečku a využívají ji k přilákání družky. V angličtině si díky ní vysloužili pojmenování „peacock spiders“, tedy „paví pavouci“. </p>

Páv by zbledl závistí

Maratus volans | Austrálie

Pavouci Maratus volans z čeledi skákavkovitých dorůstají délky pouhých pěti milimetrů. Na první pohled však zaujmou především „klopou“ hýřící barvami, kterou mají samečci na zadečku a využívají ji k přilákání družky. V angličtině si díky ní vysloužili pojmenování „peacock spiders“, tedy „paví pavouci“. 

<h3>Pomocníci při lovu</h3><p><strong>Pralesničkovití | Jižní Amerika</strong></p><p>Žáby z čeledi pralesničkovitých svými pestrými barvami doslova lákají ke zvědavému doteku. Jejich těla však pokrývá prudký jed, který je u některých druhů smrtelně nebezpečný i pro člověka. Domorodí lovci se proto naučili o malé obojživelníky otírat hroty svých šípů.  </p>

Pomocníci při lovu

Pralesničkovití | Jižní Amerika

Žáby z čeledi pralesničkovitých svými pestrými barvami doslova lákají ke zvědavému doteku. Jejich těla však pokrývá prudký jed, který je u některých druhů smrtelně nebezpečný i pro člověka. Domorodí lovci se proto naučili o malé obojživelníky otírat hroty svých šípů.  

<h3>Barevné probuzení</h3><p><strong>Hyalophora cecropia | USA, Kanada</strong></p><p>S rozpětím křídel až 16 centimetrů patří Hyalophora cecropia k největším nočním motýlům Severní Ameriky. Nádherně zbarvené jsou přitom už housenky, které se obvykle vyskytují na listech třešní, bříz či javorů. Zakuklí se vždy na podzim a motýli se pak klubou začátkem léta.  </p>

Barevné probuzení

Hyalophora cecropia | USA, Kanada

S rozpětím křídel až 16 centimetrů patří Hyalophora cecropia k největším nočním motýlům Severní Ameriky. Nádherně zbarvené jsou přitom už housenky, které se obvykle vyskytují na listech třešní, bříz či javorů. Zakuklí se vždy na podzim a motýli se pak klubou začátkem léta.  

<h3>Ukrytá mezi kameny</h3><p><strong>Užovka tečkovaná královská  | USA, Mexiko</strong></p><p>Domovem užovky tečkované královské se staly kamenité pouště a hory, kde splývá s terénem díky šedému povrchu těla. Na její přítomnost běžně upozorňuje pouze tenký žlutý či oranžový prstenec u hlavy. Pestrobarevné „břicho“ had odhaluje, jen pokud se cítí ohrožený a chce nepřítele zastrašit. </p>

Ukrytá mezi kameny

Užovka tečkovaná královská  | USA, Mexiko

Domovem užovky tečkované královské se staly kamenité pouště a hory, kde splývá s terénem díky šedému povrchu těla. Na její přítomnost běžně upozorňuje pouze tenký žlutý či oranžový prstenec u hlavy. Pestrobarevné „břicho“ had odhaluje, jen pokud se cítí ohrožený a chce nepřítele zastrašit. 

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Na veřejnosti působil Hitler energicky, v soukromí polykal hrsti prášků a ruce měl rozpíchané od injekcí.

Zajímavosti

Seismické vlny na Slunci připomínají kruhové vlnky na vodní hladině.

Vesmír

Polyxena z Lobkovic ochraňuje ve svém domě místodržící Slavatu a Martinice

Historie

Orlí pár se za hlasitého křiku vznese vysoko do vzduchu a pak se dravci střemhlav spouštějí směrem na sebe… 

Příroda

Kosatka zblízka v Loro Parque

Věda
Zajímavosti

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907