Vůně chutí a chuť vůní: Čichové receptory máme i na jazyku

30.04.2019 - Stanislav Mihulka

Lidské chuťové buňky detekují nejen chuť ale i vůni jídla, které právě jíme

<p>Jazyk nejen ochutnává, ale také cítí vůně a pachy</p>

Jazyk nejen ochutnává, ale také cítí vůně a pachy


Reklama

Už delší dobu víme, že se na vjemu chutí podílí nejen jazyk, ale i čich. A role čichu není zrovna bezvýznamná. Na vlastní kůži to může pocítit každý, kdo má problémy s dutinami. I částečné zablokování čichu může způsobit, že se najednou chutě chovají úplně jinak. Jako by každé jídlo bylo mdlé a nevýrazné. 

Američtí vědci teď zjistili, že to funguje i opačně. Překvapivě totiž objevili úplně stejné čichové receptory, jako jsou ty v nose, ale tentokrát v chuťových buňkách na jazyku. Jak se zdá, pocit chuti nemusí vznikat někde hluboko v mozku, jak si odborníci doposud mysleli. Minimálně v některých případech se vjem chuti zřejmě vytvoří přímo v chuťových buňkách na jazyku, které detekují jak chuť jídla, tak i jeho vůni.

TIP: Podceňovaný smysl: Lidský nos dokáže rozlišit miliony pachů

Vědci nejprve studovali myši a kultury lidských chuťových buněk. Tak zjistili, že lidské chuťové buňky obsahují nejen receptory chuti, ale také klasické čichové receptory. Pak se badatelé detailně zaměřili na provoz chuťových buněk a potvrdili, že čichové receptory jsou v chuťových buňkách zcela funkční. Na různé pachy reagují podle všeho stejně, jako čichové receptory v nosu. Teď bude následovat intenzivní výzkum lidských chutí, které jsou zřejmě ještě složitější, než jsme si mysleli.

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Z příběhu o skotských kanibalech běhá mráz po zádech. Nezkonzumované části těl si měla Sawneyho rodina ukládat v sudech.

Historie

Sen je nejlepším místem, kudy se dostat k vlastnímu podvědomí. Sní přitom všichni, ale ne každý si to uvědomuje.

Zajímavosti
Revue

Snímky komety Borisov pořízené Hubbleovým teleskopem.

Vesmír

Některé druhy modrásků by měly bez péče mravenců jen mizivou šanci na dokončení vývoje. Například z housenek modráska Glaucopsyche lygdamus (ve výřezu) dokončí bez přispění mravenců vývoj jen desetina ve srovnání s housenkami, o které mravenci pečují.

Příroda

Gyrodyn ROSA startupu Jaunt Air Mobility

Věda

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907