Zázrak z pouště: Velbloudí mléko boduje u diabetiků i v kosmetice

Velbloudí mléko po staletí patřilo k výživným pokladům nomádů v Africe či na Blízkém východě. Pro své výjimečné složení se však v poslední době dostalo i do centra pozornosti evropských vědců. Z jeho léčivých účinků by tak v budoucnu mohli těžit třeba diabetici.

19.05.2025 - Lenka Lazoňová


Pro obyvatele Spojených arabských emirátů, Kataru či Saúdské Arábie znamená sklenice velbloudího mléka běžnou součást dne. V posledních letech se však o něj začíná zajímat i západní trh. Mléko se vyrábí komerčně a ve specializovaných obchodech či na e-shopech je k dispozici v mražené i práškové verzi. 

Lepší než kravské?

Co se týká nutričních hodnot, lze velbloudí mléko srovnat s plnotučným kravským. Má však nižší obsah nenasycených tuků a víc vitaminu B, C, vápníku, železa i draslíku. Není proto divu, že si ho všiml také farmaceutický a kosmetický průmysl: V obchodech najdeme nejrůznější doplňky stravy, mýdla či krémy s tímto přírodním zázrakem, a dle výzkumů má výborný účinek dokonce i na lupénku.

Velbloudí mléko tedy nesporně skýtá mnoho benefitů, nicméně se zdá, že pro diabetiky by mohlo představovat skutečný poklad. Obsahuje totiž proteiny podobné inzulinu, přičemž řada studií v poslední dekádě prokázala, že snižuje hladinu cukru v krvi a díky vysokému obsahu zinku také zlepšuje citlivost na inzulin u pacientů s diabetem prvního i druhého typu. K lepší kontrole hladiny cukru v krvi by podle závěrů z více než dvaceti studií mělo stačit půl litru velbloudího mléka denně.

Obvaz, který hojí rány

Vědci z Polska a Kanady se nově zaměřili na další palčivý problém diabetiků, a sice pomalé hojení ran. Hladina cukru v krvi totiž přímo souvisí se schopností těla bojovat s infekcí, takže se i zdánlivě nevinné zranění může lidem s cukrovkou hojit hůř než zdravým jedincům. Výzkumníci z krakovské univerzity AGH pod vedením Piotra Szatkowského aktuálně vyvíjejí inovativní hydrogelový obvaz, jenž by měl s léčbou těžko se hojících ran pomoct. A zázračnou ingredienci samozřejmě tvoří velbloudí mléko. 

Tříletý projekt zahrnuje několik fází, přičemž v první z nich odborníci připraví vícevrstvý model obvazu. Velbloudí mléko pocházející z polské farmy projde lyofilizací při −80 °C, čímž se ochrání obsažené účinné látky, načež se společně s ovčím protějškem stane nosičem bioaktivního materiálu v obvazech. Pokud se nakonec podaří výsledek patentovat, dočkají se diabetici již brzy pomůcky, která jim významně zlepší kvalitu života.


Další články v sekci