Čtvrtina obyvatel světa trpí nedostatkem pohybu: Kde žijí největší lenoši?

07.09.2018 - Stanislav Mihulka


Reklama

Ve kterých zemích jsou lidé lenošní? A kde to naopak hýří fyzickou aktivitou? Odpověď přináší nová rozsáhlá odborná studie Světové zdravotnické organizace. Vědci do ní zahrnuli výsledky 358 samostatných studií, mapujících celkem 1,9 milionu lidí ze 168 zemí světa. Sběr dat zahrnoval změny mezi lety 2001 až 2016. S ohledem na rozsah studie a množství vyhodnocených dat lze podle vědců hovořit o globálním reprezentativním vzorku.

Výzkum zjišťoval, kolik lidí se v které zemi dostatečně hýbe. Aktivní jsou podle této studie lidé, kteří se věnují alespoň 75 minutám velmi intenzivní aktivity týdně, nebo 150 minutám středně intenzivní aktivity týdně. Případně ekvivalentní kombinace obou sledovaných možností.

TIP: Pohyb pro duševní zdraví: Aerobní cvičení pomáhá proti schizofrenii

Výsledky ukazují, že asi čtvrtina lidí na Zemi, přibližně 1,6 miliardy obyvatel, nemá dostatečný pohyb. Nejhůře hodnocenými jsou obyvatelé Kuvajtu, kde podle WHO trpí nedostatkem pohybu neuvěřitelných 67 procent lidí. Na dalších místech pomyslného žebříčku lenochů se umístila Americká Samoa s 53,4 procenty a Saúdská Arábie s 53 procenty. Naopak země s nejaktivnějšími lidmi se nacházejí v Africe. Nejlépe je na tom Uganda s pouhými 5,5 procenty lenochů, následovaná Mosambikem (5,6 procent) a Lesothem (6,3 procent). Ve střední a východní Evropě jsou nejaktivnějšími obyvatelé Moldavska (11,5 %) a nejhůře dopadli obyvatelé Srbska (39,5 %). Výsledky z České republiky studie nezahrnovala. 

 

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

V křesťanské společnosti se konzumace masa rozšířila ve 4. století. Značná část raných křesťanů pravděpodobně byla vegetariány.

Zajímavosti

Trénink s hologramem

Věda

Milovníci rozpálených skal

Kozorožec núbijský (Capra nubiana) je jediným druhem kozorožce, jenž je adaptován pro život v horkých a suchých oblastech. Žije v horských regionech severovýchodní Afriky a na Středním východě v nadmořských výškách do 3 000 metrů, kde si vybírá ty nejodlehlejší, nejvyšší a nejstrmější skalní stěny. V rámci tohoto druhu je velmi výrazný pohlavní dimorfismus – samci váží kolem 60 kilogramů a dorůstají délky kolem 125 cm, zatímco samice jsou maximálně kolem 30 kg těžké a ne delší než 105 cm. Vroubené rohy samců mohou být až 120 cm dlouhé a docházejí uplatnění při bojích o dominanci. Jejich srážky ale jen zřídka končí zraněním. (foto: Shutterstock)

Příroda

Slunce pohledem americké obervatoře Solar Dynamics Observatory z února 2015. (foto: NASA/SDO, CC0)

Vesmír

Představa létající lodě Sky Cruise (foto: Profimedia, Hashem Al-Ghaili)

Revue

Replika stroje Fokker Eindecker, kterého se dohodoví piloti až do jara 1916 velmi obávali. (foto: Shutterstock)

Válka

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907