Cukr, který nezpůsobuje zubní kaz, je bezpečný i pro diabetiky a má jen třetinu kalorií jako ten běžný? Zní to jako sladká pohádka…
Představte si cukr, který má jen 38 % kalorií tradičního cukru a 92 % jeho sladkosti. S podobnou chutí jako běžný cukr, přírodního původu, navíc takový, který si mohou bez obtíží dopřát i diabetici a nezpůsobující zubní kaz. Zní to skoro jako pohádka, že?
Přesto takový cukr už existuje – jde o monosacharid tagazóza. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) ho schválil k užití v potravinářství již v roce 2003 a jako potravinářské aditivum je schválen i v Evropě. Sladká pohádka má ale malý háček - průmyslová výroba tagatózy totiž není úplně jednoduchá. Dosavadní výtěžnost výrobního postupu byla méně než 30 procent.
TIP: Sladká revoluce jménem stévie: Proč ještě nenahradila cukr
Vědci z Tuftsovy univerzity nyní vyvinuli proces, který může uvolnit komerční potenciál tohoto nízkokalorického a nízkoglykemického cukru. Americký tým přesunul výrobu tagatózy, která spočívá v několika reakcích s působením enzymů, do bakterií laktobacilů, čímž se výroba tohoto cukru zrychlila a výtěžnost postupu se zvýšila na 85 procent. Jde tak o zásadní obrat v efektivitě výroby tagatózy a jejímu dalšímu využití. Podle vědců jde o slibný začátek, zároveň ale dodávají, že k plnému využití této metody v průmyslu ještě zbývá dlouhá cesta.
VědaV roce 2022 bylo objeveno pouhých 13 případů infekce vlasovcem medinským. Ještě v 80. letech minulého století jich byly miliony. (foto: The Carter Center, Louise Gubb, CC BY 4.0)
ZajímavostiNa celém světě existuje přibližně 7 000 různých jazyků. Jen v Evropě je jich okolo 200. (foto: Shutterstock)
VálkaCísař Karel I. provádí inspekci bosenského pluku na italské frontě. (foto: Wikimedia Commons, CC0)
HistorieMarie Habsburská (1505–1558), obraz německého malíře Hanse Maler zu Schwaze. (zdroj: Wikimedia Commons, CC0)
PřírodaPelikáni na jezeře Kerkini. V hladině se zrcadlí dvoutisícové vrcholy pohoří Belasica zahalené bělavými mračny. (foto: Vladimír Šoltys - se souhlasem k publikování)