Cukr, který nezpůsobuje zubní kaz, je bezpečný i pro diabetiky a má jen třetinu kalorií jako ten běžný? Zní to jako sladká pohádka…
Představte si cukr, který má jen 38 % kalorií tradičního cukru a 92 % jeho sladkosti. S podobnou chutí jako běžný cukr, přírodního původu, navíc takový, který si mohou bez obtíží dopřát i diabetici a nezpůsobující zubní kaz. Zní to skoro jako pohádka, že?
Přesto takový cukr už existuje – jde o monosacharid tagazóza. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) ho schválil k užití v potravinářství již v roce 2003 a jako potravinářské aditivum je schválen i v Evropě. Sladká pohádka má ale malý háček - průmyslová výroba tagatózy totiž není úplně jednoduchá. Dosavadní výtěžnost výrobního postupu byla méně než 30 procent.
TIP: Sladká revoluce jménem stévie: Proč ještě nenahradila cukr
Vědci z Tuftsovy univerzity nyní vyvinuli proces, který může uvolnit komerční potenciál tohoto nízkokalorického a nízkoglykemického cukru. Americký tým přesunul výrobu tagatózy, která spočívá v několika reakcích s působením enzymů, do bakterií laktobacilů, čímž se výroba tohoto cukru zrychlila a výtěžnost postupu se zvýšila na 85 procent. Jde tak o zásadní obrat v efektivitě výroby tagatózy a jejímu dalšímu využití. Podle vědců jde o slibný začátek, zároveň ale dodávají, že k plnému využití této metody v průmyslu ještě zbývá dlouhá cesta.
VědaEskortní torpédoborec USS Samuel B. Roberts (DE-413). (foto: Wikimedia Commons, U.S. Navy, CC0)
VesmírExploze hvězdy v souhvězdí Býka, zachycená čínskými hvězdáři v roce 1054, je zřejmě nejznámější pozorovanou supernovou. V době výbuchu byla šestkrát jasnější než Venuše a na denní obloze zářila třiadvaceti dní. (foto: NASA, ESA, Hubble, J. Hester, A. Loll (ASU), CC BY 4.0)
RevueKřik Ashley Peldonové zazní například ve filmech Paranormal Activity, Free Guy nebo třeba Vřískot. (ilustrační foto: Unsplash, Hannah Popowski, CC0)