Reklama


Gastronomie v Hongkongku: Vyhlášené restaurace fungují v bytech i kancelářích

28.11.2017 - redakce 100+1

V angličtině se jim říká „private kitchens“. Jde o tzv. bytové restaurace, kam se šéfkuchaři přesunuli kvůli nesmyslně vysokým nájmům. V Hongkongu jsou těchto podniků desítky a najdete je v bytech, kancelářských centrech, a dokonce i ve skladech

V hongkongských „private kitchens“ často vaří špičkoví šéfkuchaři, kteří museli kvůli vládním opatřením své restaurace zavřít.
V hongkongských „private kitchens“ často vaří špičkoví šéfkuchaři, kteří museli kvůli vládním opatřením své restaurace zavřít.

Reklama

Ceny nájmů vyhnaly hongkongské kuchaře z restaurací do bytů, ale nemyslete si, že jde o nějaká tmavá doupata. V těchto luxusních bytech se podávají jen ta nejvytříbenější jídla. Vypátrat je však není jednoduché. Hledání je součástí cesty za dobrým jídlem – restaurace totiž bývají ukryty na nejrůznějších místech, nikdy ne na těch známých a viditelných. 

Vypadá to v nich naprosto normálně, zkrátka běžný dům, vůně však neomylně láká do jednoho z bytů v prvním patře. Po vřelém uvítání si v obývacím pokoji s názvem Si Jen (Xi Yan) u kuchaře Jackyho Yu objednávám pití. Menu je dopředu stanoveno: v nabídce jsou dvě verze, ta menší se skládá z deseti chodů. „V běžných restauracích si vybíráte z jídelníčku. Náš kuchař Jacky každý týden vytvoří podle přání hostů a podle nabídky čerstvých potravin jedno až dvě stálá menu,“ vysvětluje číšník Edie. 

Menu o deseti chodech 

Ceny jsou tady fixní a pohybují se okolo 300 až 500 hongkongských dolarů. V přepočtu vás tedy menu o několika chodech a nealko pití vyjde na 800 korun a více. Poslední chody ovšem vypouštím – nejsem schopna pozřít už ani drobeček. 

Po hodování nás přichází navštívit i šéfkuchař a majitel podniku Jacky. „Otevřel jsem v roce 1997, kdy začaly ceny nebytových prostor v Hongkongu šplhat do neúnosných výší. Na město tenkrát dopadla finanční krize,“ vzpomíná. Hongkongská vláda však přivírá nad těmito podniky oči. Pravděpodobně si uvědomuje, že to byly právě její restrikce, které kuchaře vyhnaly z běžných restaurací do bytů.  

Rezervace nutná 

Soukromé kuchyně se tak po letech staly vyhlášenými podniky. Vlastní je přední hongkongští kuchaři a nabízejí v nich ta nejlepší jídla, která se v tomto kulinářském ráji dají najít. „Ve své kuchyni mohu vařit mnohem originálněji než v běžné restauraci. Experimentuji a lidé, kteří mají odvahu zkoušet novinky, sem chodí rádi,“ vysvětluje Jacky. 

Když se jednoho z „odvážných“ hostů ptám, proč jí právě tady, tvrdí, že mu vyhovuje jídlo i domácká atmosféra. „Je to tady jako v kterékoliv jiné restauraci. Jídlo bylo skvělé, i když asi ne tak sofistikované jako v předních podnicích,“ uvažuje. Přestože se tyto kuchyně chtějí vyhýbat hlavním proudům, fronty zákazníků se často nevyhýbají jim. Vydáte-li se do některé z nich, určitě si stůl nebo židli v obýváku raději rezervujte dopředu.  

  • Zdroj textu: 100+1 zahraniční zajímavost
  • Zdroj fotografií: Shutterstock

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Mrazivá katastrofa  

O konci dinosaurů a jejich současníků po dopadu obří planetky na Zemi máme již mnoho důkazů. Také loni spatřilo světlo světa několik vědeckých prací, jež se zajímavému fenoménu věnují. S využitím zpřesněných počítačových modelů pro množství vyvržené hmoty po nárazu tělesa a následný vývoj klimatu vědci například zjistili, že se průměrná globální teplota snížila o neuvěřitelných 26 °C, a to na 3–16 let. Teplomilní dinosauři a mnozí jejich pozemští souputníci tak jednoduše nemohli přežít. Do atmosféry se také dostalo ohromné množství plynů – podle zatím nejpřesnějších odhadů asi 325 gigatun síry a 425 gigatun oxidu uhličitého – a celkově měla exploze energii výbuchu 300 milionů atomových bomb. Saze a prach pak zatemnily oblohu na celé měsíce či roky.

Zajímavosti

Dnešní trendy odkazují k praktičnosti a minimalismu ve zdobení

Historie
Vesmír

Nově nalezený chameleon z Madagaskaru

Věda

Kopytníky patří mezi nejproslulejší léčiva středověku. Celá rostlina kořeněně voní a její chuť se podobá pepři či zázvoru.

Příroda
Revue

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907