Genetika pomohla s rekonstrukcí podoby japonské ženy doby kamenné

28.05.2019 - Stanislav Mihulka

DNA prozradila mnoho podrobností o životě japonské ženy doby kamenné. Měla pihovatou tvář, páchnoucí podpaždí a překvapivě vysokou toleranci na alkohol

<p>Dávná žena kultury Džómon měla nejspíš pihy a mohla pít alkohol ve velkém.</p>

Dávná žena kultury Džómon měla nejspíš pihy a mohla pít alkohol ve velkém.


Reklama

Před více než dvaceti lety objevili archeologové na severním japonském ostrovu Hokkaidó pozůstatky ženy z kultury Džómon. Tito lidé byli lovci a sběrači, a zároveň také tvůrci první keramiky na světě. Podle radiokarbonového datování tato kultura vznikla asi před 14 500 lety, tedy na sklonku nejmladší doby ledové a trvala až do doby kolem roku 300 našeho letopočtu.

Vědci z objevených kostí získali DNA, kde objevili řadu informací o tom, jak asi tato žena staršího věku mohla vypadat. Tyto údaje pak využili při rekonstrukci podoby džómonské ženy. Paleogenetika například prozradila, že žena byla s velkou pravděpodobností pihovatá a měla středně tmavou barvu kůže.

TIP: Perfektní rekonstrukce odhalila tvář 1 200 let staré královny z Peru

Podle odborníků je zajímavé, že tato žena vypadala v porovnání s dnešními obyvateli Japonska velmi odlišně. Od většiny Japonců se lišila i v tom, že měla vysokou toleranci vůči alkoholu, i když není jasné, jestli tuto vlohu ve svém životě uplatňovala. Kromě toho měla džómonská žena také schopnost úspěšně trávit pokrmy s velmi vysokým obsahem tuku. Dnes je taková vlastnost vzácná a vyskytuje se převážně u Eskymáků a podobných skupin lidí, kteří se živí hlavně lovem mořských živočichů, jako jsou mroži, tuleni nebo velryby.

  • Zdroj textu:

    Live Science

  • Zdroj fotografií: Nation Museum of Nature and Science, Tokyo

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Mamuti a koně

Poživatina: koňská kostní dřeň
Stáří: 50 000 let

Zřejmě nejstarší potravinou, která si zachovala jedlost až do současnosti, je mamutí maso. O konzumaci obrů z doby ledové sice nemáme potvrzené zprávy, nicméně se traduje, že vesničané v Rusku při náhodných objevech zvířecích torz uvězněných v ledu odřezávali zbytky masa a následně je jedli. Věrohodnější informace o nejstarším jídle se pak obvykle pojí s paleontologem Colemanem Williamsem, který si údajně připravil „svačinu“ z kuliček kostní dřeně, jež vydlabal z pozůstatků 50 tisíc let starého koně.

Zajímavosti

Přestože USA vstoupily do války na jaře 1917, o rok později se jich ve Francii ještě nenacházelo mnoho

Válka

Rajský plyn byl populární už v 19. století

Věda

Rádiový zdroj 3C58 v Mléčné dráze by ve skutečnosti mohla být kvarková hvězda.

Vesmír
Zajímavosti
Historie

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907