Jak zlepšit chuť a skladovatelnost piva? Elektromagnetickou indukcí!

19.06.2019 - Stanislav Mihulka

Pasterizace párou už vychází z módy. Nový postup je efektivnější a uživatelsky příjemný

<p>Bude nám s výrobou piva pomáhat elektromagnetická indukce?</p>

Bude nám s výrobou piva pomáhat elektromagnetická indukce?


Reklama

Američtí vědci a milovníci piva už prý byli unaveni sledováním pasterizace piva a dalších nápojů i potravin. Tenhle proces, který krátkodobým zvýšením teploty zlikviduje patogenní mikroorganismy, vymyslel už Louis Pasteur v polovině 19. století. Pasterizace se mnohokrát osvědčila, ale už je čas na změnu. Staré postupy, které často využívají páru, jsou totiž pomalé, náročné na energii a občas mění kvalitu nápojů i potravin.

Nová metoda pasterizace funguje jinak. K zahřátí piva nebo jiných pochutin využívá elektromagnetickou indukci. Nedávno prošla prvním významným kolem testů a mílovými kroky se blíží na trh, kde by měla být k dispozici už koncem letošního roku. Výhodou nového systému je jeho snadná instalace, efektivní provoz a velmi přesné ovládání teploty.

TIP: Vědci přečetli DNA ječmene: Bude z toho lepší pivo a whisky

Proces elektromagnetické indukce není úplně nový. Používá se například při zpracování exotických kovů a v podobných technologiích. Teď se chystá vyvolat revoluci v potravinářském průmyslu. Jen pokud jde o pasterizaci ve Spojených státech, tak je to trh v hodnotě 20 miliard dolarů (asi 455 miliard Kč). 

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Vílí kruhy v Namibii.

Příroda

Klec pojme až 600 000 dospělých lososů a konstrukce má odolat i vlnám o výšce 15 metrů.

Zajímavosti

Zásah plynného obra meteoroidem, 7. srpna 2019

Vesmír

Dávný australský vačnatec Palorchestes azael.

Věda

Náplast s vakcínou proti chřipce

Věda

Fotografie politických špiček během mnichovských jednání.

Historie

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907