Japonský kupec zaplatil rekordní sumu za luxusní šunku: Vyšla ho na 300 tisíc korun

10.10.2020 - Martin Reichman


Reklama

Španělský producent luxusní iberské šunky Sierra Mayor Jabugo, se sídlem ve španělském Corteconcepciónu, nedávno prodal nejdražší kus šunky na světě. Japonský kupec za ni zaplatil 12 tisíc euro (v přepočtu zhruba 312 tisíc korun).

Deset kilogramů vážící kus iberské šunky byl připraven podle přísných požadavků japonského zákazníka. Zvíře, ze kterého byla šunka vyrobena, mělo být dva roky staré. Před porážkou mělo strávit nejméně 100 dnů na pastvinách v Sierra Mayor a jeho strava se měla sestávat výhradně z žaludů a bylin. Vyrobená šunka měla být poté nejméně pět let sušena, což představuje dvojnásobek obvyklé doby zrání. Běžná cena prémiové šunky od stejného producenta se přitom pohybuje okolo 1 500 euro (40 tisíc korun).

TIP: Zážitková gastronomie za desetitisíce: 5 nejdražších gurmánských pochoutek

Iberská šunka pochází z prasete iberského plemene, původem ze stejnojmenného poloostrova, přičemž označení jamón ibérico vyžaduje nejméně padesátiprocentní čistotu plemene. V případě šunky pro japonského klienta šlo o speciálně vybrané 100% čisté zvíře. Iberská šunka se od ostatních odlišuje svou jedinečnou strukturou, vůní a chutí. Maso je jemné chuti a příjemné vůně. Chuť šunky je ovlivněna především podílem žaludů v potravě prasete a mírou jeho volného pohybu.

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

„George Low byl dobrý ve všem. Měl hodnotu deseti mužů.“ Těmito slovy vzpomínal na svého kolegu (na snímku) další legendární manažer Apolla Robert Gilruth. (foto: NASA, CC0)

Vesmír

Mrtvolu Angela Solimana nechali údajně na pokyn císaře Františka II. stáhnout z kůže, vycpat a vystavit. (foto: Wikimedia Commons, Gottfried Haid, CC0)

Historie

Tradice spojená s vařením boršče je podle UNSCO natolik ohrožená současným konfliktem na Ukrajině, že si zasluhuje zvláštní ochranu. (foto: Pixabay, ArtemisCC0)

Zajímavosti

Tartarocyoni s mršinou kytovce. (ilustrace: Denny Navarra, CC BY 4.0)

Věda

Explodující USS Lexington a v pozadí USS Yorktown (CV-5) a USS Hammann (DD-412). (foto: Wikimedia Commons, U.S. Navy, CC0)

Válka

V křesťanské společnosti se konzumace masa rozšířila ve 4. století. Značná část raných křesťanů pravděpodobně byla vegetariány.

Zajímavosti

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907