Jídlo z tiskárny může zachraňovat životy: Pomáhá lidem, kteří nemohou polykat
Experti na digitální tisk, vědci z oboru potravinářství a dietologové spojili síly, aby se pokusili usnadnit život lidem trpícím potížemi s polykáním. A z jejich snahy vzešel první prototyp 3D tištěného jídla pro pacienty s dysfagií.
Lidé trpící tzv. dysfagií neboli poruchou polykání mají velké problémy s průchodem pevné stravy či tekutin z úst do žaludku. Nejde přitom o marginální záležitost: Například po cévní mozkové příhodě se popsaná porucha přinejmenším přechodně vyskytne u 50 % pacientů. V Británii postihuje dysfagie podle odhadů až 16 % obyvatel, a jelikož je častá především u starších jedinců, dá se s přihlédnutím ke stárnutí populace očekávat výrazný nárůst počtu pacientů s podobnými obtížemi.
Také proto se akademici z UWE Bristol zaměřili na možná řešení. Právě bezpečnost podávání jídla hraje totiž pro jedince s dysfagií klíčovou roli, neboť v opačném případě jim hrozí dušení či třeba plicní infekce. K výrobě jídel, jež se snadno žvýkají, polykají a tráví, využili odborníci 3D tiskárnu potravin. Jednotlivé přísady byly umístěny do kazet uvnitř zařízení, načež je trysky vytlačovaly na talíř v mnoha vrstvách, podobně jako u klasického 3D tisku, až vznikl předem naprogramovaný tvar pokrmu.
Hrášek, máta, olivy
Výzkumníci pracovali s kombinacemi zahušťovadel a želírovacích látek, dokud nenašli texturu a viskozitu, u nichž nehrozí ulpívání částeček jídla v krku či v jícnu a které umožňují snadné rozžvýkání. Důležité bylo také zajistit nutriční vyváženost pokrmů a v neposlední řadě i atraktivní chuť. Dosavadní menu pacientů s dysfagií totiž zahrnovalo mdlá, většinou jednodruhová pyré, což se kuchařsko-vědecký tým pokusil změnit s cílem vytvořit první vícesložkové a na živiny bohaté 3D tištěné jídlo, jež navíc skvěle chutná. Výsledná receptura tak zahrnovala pyré ze zahradního hrášku, řecký jogurt, olivový olej, práškové organické lístky máty a zeleninový vývar.
Nyní se odborníci soustředí na vytvoření kompletního chodu v jednom objektu. Chtějí využít fakt, že je 3D tisk velmi snadný a dá se jednoduše přizpůsobit individuálním dietním potřebám pacientů. Po úspěšném laboratorním výzkumu tak autoři zkušebního menu věří, že se podaří zajistit finance na klinickou studii.
V ideálním případě by totiž chtěli nabídnout zavedení 3D tiskáren potravin do pečovatelských domů a nemocnic, aby se daly pokrmy vyrábět přímo na místě. Chutná jídla v nejrůznějších atraktivních tvarech lze zhotovit zhruba za dvacet minut. A pacientům, kteří si kvůli zdravotním komplikacím nemohou bezpečně pochutnat na vyváženém obědě, by tak mohl 3D tisk významně zvýšit kvalitu života.
Potraviny z 3D tiskárny přitom ve skutečnosti nepředstavují žádnou novinku: Čokoládu, těsto na sušenky a sýr takto výzkumníci z Cornell University vyrobili už v roce 2006. Od té doby vědci i kuchaři po celém světě experimentují s přísadami v nejrůznějších formách a navštívit lze rovněž restaurace zaměřené výhradně na 3D tištěná jídla.