Konec gurmánského potěšení? Podle vědců přijdeme v dohledné době o lanýže

24.11.2018 - Stanislav Mihulka

Všichni, kdo je jedli, se shodnou na jednom: jejich chuť není podobná ničemu jinému a nedá se nahradit. Budoucnost lanýžů je ale v ohrožení

<p>Za popularitou lanýžů stojí především jejich nenapodobitelná chuť, aroma i vůně. Podle některých názorů fungují také jako afrodiziakum.</p>

Za popularitou lanýžů stojí především jejich nenapodobitelná chuť, aroma i vůně. Podle některých názorů fungují také jako afrodiziakum.


Reklama

Lanýž je vřeckovýtrusná houba ze Středomoří, která roste v zemi jako symbiotický partner dubů a dalších listnatých stromů. Přes svůj skrytý život se lanýže staly vysněnou pochoutkou už v antickém Římě a dodnes představují jeden z nejlahodnějších a také nejdražších gurmánských zážitků, s jakými se lze setkat.

Diamanty kuchyně

Lanýže se dělí na několik druhů. Nejdražší je bílý lanýž (Tuber magnatum), který se od lanýžových sběračů vykupuje kolem 1 200 eur za kilo (cca 30 000 korun). Cena v České republice se pak může vyšplhat až k 80 000 korun. Kulinářští mistři si také velmi cení lanýže černovýtrusného (Tuber melanosporum), jehož cena se na konci sezóny (prosinec až březen) blíží k 900 eurům za kilogram (cca 23 000 korun).

Cena se ale neurčuje jenom podle druhu lanýže, ale také podle jeho velikosti. Čím větší, tím dražší, podobně jako třeba u diamantů. Ostatně lanýžům se říká diamanty kuchyně. Zřejmě nejdražší byl bílý „lanýž století“ o váze 1,5 kilogramu, který se v roce 2007 vydražil za neuvěřitelných 330 000 dolarů (v přepočtu cca 7,3 milionu korun). Vše navíc nasvědčuje tomu, že cena lanýžů bude ještě stoupat.

TIP: Káva v ohrožení: Během 30 let by mohlo zmizet až 80 % kávových plantáží

Britští vědci tvrdí, že pokud se naplní pravděpodobný klimatický scénář, produkce lanýžů v Evropě by mezi léty 2071 až 2100 mohla mohla poklesnout o 78 až 100 procent. Dlouhodobá sledování míst sběru lanýžů ve Středomoří totiž ukazují, že pokračující pokles letních srážek a souběžný vzestup letních teplot zásadně omezuje sklizeň lanýžů v následující zimě.

Problém s lanýži je v tom, že naprostá většina sklizně těch nejkvalitnějších pochází ze sběru přirozeně rostoucích plodnic a zakládání umělých plantáží lanýžů zatím není příliš efektivní. U jiných plodin je možné podobné problémy řešit přemístěním plantáží, u lanýžů to ale zatím nepřichází v úvahu. Změny klimatu nás tak v dohledné době dost možná připraví o nejeden gurmánský zážitek.

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Ledoborec Polarstern vyplul 20. září 2019 z norského Tromsø a 6. října se v Severním ledovém oceánu připojil ke kře. Šedá šipka znázorňuje, kterým směrem se loď zřejmě vydá. Do přístavu v německém Bremerhavenu by se měla podle plánu vrátit letos v říjnu.

Zajímavosti

V prachu se může skrývat rezistence na antibiotika 

Věda

Půlmilionový roj sarančat pustinných (Desert locust) dokáže za jediný den spořádat stejné množství jídla jako 10 slonů, 25 velbloudů nebo 2 500 lidí. Velké roje mohou mít až 80 milionů jedinců.

Revue

Bohatství v kopcích nad solným jezerem objevili už neolitičtí zemědělci

Historie

Požár při testu motorů Reaver.

Vesmír

Jádro oblasti rozšíření kakadu palmového (Probosciger aterrimus) se omezuje na region Nové Guineje a cíp na severu Austrálie.

Příroda

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907