Podivné chutě hadů: Většina kober jsou ve skutečnosti kanibalové

07.10.2018 - Stanislav Mihulka

Kobry milují hady. K snědku. A často jde o kobry stejného druhu

<p>Samec kobry kapské požírá menšího hada vlastního druhu. Podle vědců jde u tohoto druhu o běžné chování.</p>

Samec kobry kapské požírá menšího hada vlastního druhu. Podle vědců jde u tohoto druhu o běžné chování.


Reklama

Že kobry mají občas podivné chutě, se ví už delší dobu. Zoologové si všimli, že kobry někdy s chutí pozřou menší jedince vlastního druhu. Odborníci to ale vždy považovali za anomálie, k nimž dochází jen souhrou určitých výjimečných okolností.

Jihoafričtí vědci se teď na to rozhodli podívat důkladněji. Detailně prozkoumali stravovací návyky šesti druhů afrických kober a zjistili, že je mezi nimi velice rozšířená takzvaná ophiofagie, čili pojídání hadů. Ukázalo se, že hadi v některých případech tvoří až polovinu kořisti kober ve volné přírodě.

TIP: Hromadné hadí orgie: Samci amerických užovek si užívají sex až za hrob!

Výzkum rovněž ukázal, že mezi kobrami ulovenými hady je nemálo hadů stejného druhu, jakým je i lovec. Zkoumané kobry jsou tedy příležitostní kanibalové. Tyto choutku jsou podle všeho nejsilnější u kober kapských. Rozbor jejich stravy ukázal, že zhruba 4 procenta jejich kořisti představují menší jedinci kober kapských, čili téhož druhu.

Reklama

  • Zdroj textu:

    Live Science

  • Zdroj fotografií: Bryan Maritz

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Ve výřezu zubní protéza George Washingtona – není divu, že s tímto monstrem v ústech nerad mluvil na veřejnosti.

Historie
Zajímavosti

Bez vody ani ránu

Kapybary (Hydrochoerus hydrochaeris) patří mezi savce žijící (podobně jako například hroši) částečně vodním životem. Proto je můžete vidět především v regionech, kde je snadný přístup k vodě: jejich oblíbeným místem jsou zatopené lučiny, okraje močálů a nížinné lesy, kde je dobrá pastva a po celý rok dostatek vláhy. Daří se jim u vodních nádrží a v okolí řek.

Vyskytují se ovšem i v suchých lesích, křovinatých podrostech a na loukách. Jsou pěstovány na farmách nejen ve své domovině a uprchlíci z těchto chovů se zabydlují v oblastech bohatých na vodu po celém světě. Například na Floridě jsou volně se pohybující kapybary běžně vídány a roku 2011 byla kapybara viděna v Kalifornii.

Často zůstávají skryty ve vodě, přičemž nad hladinu jim čouhají jen nozdry a oči. Pod vodu se dokážou ponořit i úplně a vydrží bez nadechnutí až pět minut. Přední nohy kapybar jsou o něco kratší než zadní a mezi prsty mají tato zvířata menší plovací blánu. Tato danost společně s umístěním očí, nozder a uší ve vrchní části hlavy je předurčuje k bezproblémovému přebývání ve vodě.

Příroda

Příčina vzniku obřích Fermiho bublin zatím zůstává nejasná.

Vesmír

Samantha Wrightová se svou dcerou Sofií a aplikací CamAPS FX, která monitoruje její cukrovku.

Věda
Revue

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907