Prokletí čistoty: Přílišné uklízení vede ke vzniku rezistentního prachu

19.12.2018 - Stanislav Mihulka

Látky z čisticích prostředků podporují výskyt rezistentních mikrobů v prachu kolem nás


Reklama

O mikrobech rezistentních vůči antibiotikům slyšel už asi každý. Ale rezistentní prach? Výmysl to není. Oproti běžným představám není prach jenom mrtvý, ale nemalá část prachu všude kolem nás jsou vlastně živé organismy.

Američtí vědci nedávno zjistili, že v prachu je velmi běžná antibakteriální látka triclosan, která je součástí čisticích prostředků, mnoha kosmetických výrobků, a také celé řady běžných spotřebních výrobků. Problém je v tom, že přítomnost triclosanu vede ke zvyšování počtu mikrobů, které jsou rezistentní vůči antibiotikům. Tak vzniká rezistentní a tudíž nebezpečný prach.

TIP: Zajímavý bonus: Kojení potlačuje rezistentní bakterie u kojenců

Vědci to zjistili během výzkumu prachu ze 42 tělocvičných zařízení v oblasti amerického Severozápadu. Využili toho, že se tam lidé při cvičení často dotýkají podlahy a vybavení, a cvičenci zároveň vzhledem ke slušnému vychování používají antibakteriální ubrousky, jimiž si utírají své okolí před cvičením i po něm. Odborníci se domnívají, že bychom se měli vzdát příliš účinných antimikrobiálních prostředků a mýt si ruce běžným mýdlem vodou. To by prý mělo proti rezistentnímu prachu zabrat.

 

  • Zdroj textu:

    Northwestern University

  • Zdroj fotografií: Shutterstock

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Na konci 19. století překonal během velké ruské chřipky virus přenášený lidmi vzdálenost 202 887 km za pouhých šest dní.

Zajímavosti

Slovenský umělec propojuje ve své tvorbě užitkovost i umění. Díla mladého skláře lze najít po celém světě.

Zajímavosti

Lidové milice pochodují 28. února 1948 přes Karlův most.

Historie

Čisticí prostředky mohou mít i stinnou stránku

Věda

Tvář robota Affetto

Věda

Sonda MMX u svého cíle

Vesmír

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907