Reklama


Robotický superšváb HAMR se pohybuje po souši, po vodě i pod vodou

06.07.2018 - Stanislav Mihulka

<p>Malý bot HAMR se nebojí zkoumat rozmanitá prostředí</p>

Malý bot HAMR se nebojí zkoumat rozmanitá prostředí


Reklama

Švábi patří mezi nejodolnější a nejpřizpůsobivější hmyz. Mimo jiné přežijí až 30 minut pod vodou, měsíc bez vody a tři měsíce bez potravy. Nový robotický šváb z Harvardu, který nese jméno HAMR (Harvard's Ambulatory Microrobot), je ale ještě předčí.

HAMR je malý bot nové generace, pro kterého není problém pohybovat se po souši, po povrchu vody i pod vodou tak dlouho, jak je potřeba. K pohybu v různých prostředích používá multifunkční končetiny, které mohou využívat povrchové napětí vody jako vodoměrky, ale také se mohou potopit a kráčet pod vodou.

TIP: Nový robotický červ ze Stanfordu bude zachraňovat přeživší při katastrofách

Robotický šváb názorně předvádí, že mikroroboti mohou těžit z fyzikálních jevů, jako je právě povrchové napětí, a použít je k novým způsobům pohybu. HAMR váží 1,65 gramu, uveze dalších 1,44 gramu nákladu a díky vodotěsné konstrukci se klidně vydá pod vodu. Vědci zároveň hodlají svého robotického superšvába vybavit dalšími schopnostmi – chtějí ho například naučit skákat a šplhat podobně, jako to zvládají gekoni.

  • Zdroj textu:

    Harvard University

  • Zdroj fotografií: Yufeng Chen, Neel Doshi & Benjamin Goldberg, Harvard University

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Vlče z doby ledové je skoro jako živé

Věda

Panoramatický pohled z vyhlídkové terasy na čajové plantáže Cameron Bharat

Příroda

První letušky Československých státních aerolinií: zleva Marie Stará, Hana Fuchsová a Marie Müllerová, 1937

Historie

Povrch Ceres na snímku sondy Dawn. Ahuna Mons je v horní části.

Vesmír

Větrná farma a bitcoinový důl

Věda

Inhalátory promění přírodní látky v páru, dochucenou třeba vanilkovou nebo jahodovou příchutí. Takto vypadá balení verze nazvané Strawberry Fields, která má příchuť jahod a obsahuje vitamíny

Zajímavosti

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907