Rozhovor chilského rybáře stěžujícího si na lachtany přerušil naštvaný lachtan

30.06.2021 - Zuzana Rychlá a ČTK

Chilský rybář si novinářům stěžoval na přítomnost velkého množství lachtanů. Jeden z dotčených ploutvonožců se pokusil zapojit do debaty v přímém přenosu…


Reklama

Pláž kolem chilského města Tomé v oblasti Bío Bío okupuje už téměř měsíc na tři tisíce lachtanů hřivnatých. Na jejich přítomnost si chtěl v televizním rozhovoru postěžovat místní rybář, kterému vadí, že s tímto „lachtaním morem“ nikdo nic nedělá. Ovšem přerušil ho lachtan, který si otevřel branku v plotě kolem pláže a přišel se podívat, proč ho dotyčný pomlouvá

Lachtani, kteří se zabydleli na pláži v Tomé, se sem uchýlili do bezpečí před silným větrem a predátory, jako jsou kosatky. Podle videonahrávky si lachtan otevřel branku a přikolíbal se k televiznímu štábu právě ve chvíli, kdy rybář řekl slovo „mor“. Muž za zpovídaným rybářem se snažil lachtana zahnat zpátky na pláž, ale ploutvonožec se nenechal odradit.

TIP: Myslivec našel u Boletic kulovnici, kterou loni jeho kolegovi odnesl jelen

Lachtani hřivnatí žijí na západním, jižním i východním pobřeží Jižní Ameriky a také na Falklandských ostrovech. Samci jsou o dost větší než samičky; v dospělosti mohou měřit až tři metry a vážit 350 kilogramů. Při odpočinku nepohrdnou ani zakotvenou rybářskou lodí a jsou známé případy, kdy se plavidlo pod jejich vahou potopilo.

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Ve výřezu zubní protéza George Washingtona – není divu, že s tímto monstrem v ústech nerad mluvil na veřejnosti.

Historie
Zajímavosti

Bez vody ani ránu

Kapybary (Hydrochoerus hydrochaeris) patří mezi savce žijící (podobně jako například hroši) částečně vodním životem. Proto je můžete vidět především v regionech, kde je snadný přístup k vodě: jejich oblíbeným místem jsou zatopené lučiny, okraje močálů a nížinné lesy, kde je dobrá pastva a po celý rok dostatek vláhy. Daří se jim u vodních nádrží a v okolí řek.

Vyskytují se ovšem i v suchých lesích, křovinatých podrostech a na loukách. Jsou pěstovány na farmách nejen ve své domovině a uprchlíci z těchto chovů se zabydlují v oblastech bohatých na vodu po celém světě. Například na Floridě jsou volně se pohybující kapybary běžně vídány a roku 2011 byla kapybara viděna v Kalifornii.

Často zůstávají skryty ve vodě, přičemž nad hladinu jim čouhají jen nozdry a oči. Pod vodu se dokážou ponořit i úplně a vydrží bez nadechnutí až pět minut. Přední nohy kapybar jsou o něco kratší než zadní a mezi prsty mají tato zvířata menší plovací blánu. Tato danost společně s umístěním očí, nozder a uší ve vrchní části hlavy je předurčuje k bezproblémovému přebývání ve vodě.

Příroda

Příčina vzniku obřích Fermiho bublin zatím zůstává nejasná.

Vesmír

Samantha Wrightová se svou dcerou Sofií a aplikací CamAPS FX, která monitoruje její cukrovku.

Věda
Revue

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907