Unikátní včelí experiment: Proč je nektar mandloní jedovatý?

Nektar mandloní je pro menší savce jedovatý, včelám a dalším opylovačům ale neublíží. Podle vědců jde o evoluční trik, který má stromům poskytovat konkurenční výhodu

29.07.2023 - Zuzana Teličková



Skupina vědců z University of Haifa-Oranim v izraelském Tivonu se rozhodla zjistit, proč je v nektaru mandloní přítomná jedovatá látka amygdalin. Mandloně jsou totiž jedinými stromy, které mají tento toxin ve svém nektaru, a to v koncentraci 4 až 10 miligramů na litr. V tomto množství působí toxin na malé savce jako smrtící jed.

Včelí experiment

Vědci měli hypotézu, že amygdalin přitahuje opylovače, kteří mají pro každý strom zásadní význam. Aby to dokázali, vykonali jednoduchý pokus: Včelám medonosným dali na výběr mezi nektarem s různě silnými koncentracemi amygdalinu a nektarem bez této látky. Brzy bylo jasné, že včely preferují potravu s amygdalinem, který jim na rozdíl od savců neškodí. Mandloně si tedy pravděpodobně za pomoci toxinu vyvinuly způsob, jak lákat na své květy opylující hmyz, aby získaly nad ostatními stromy výhodu.

Jiným možným vysvětlením je snaha stromu odradit hmyz, který není v opylování mandloní tak zkušený, a ponechat nektar pro specialisty, kteří se již jedovatému amygdalinu přizpůsobili a přesně vědí, jak mají při opylování postupovat.

Vedoucí vědeckého týmu profesor Ido Izhaki hledá další důvody přítomnosti toxinu v nektaru mandloní, například jeho antibakteriální účinky, které by mohly zajišťovat dobrou kvalitu nektaru. „Opylujícího hmyzu byl vždycky nedostatek, a tak si rostliny musely vyvinout způsoby, jak co nejvíc nalákat ty, kteří byli k mání. Soutěžily s ostatními rostlinami, protože jinak by se nemohly rozmnožovat,“ říká profesor Izhaki.

TIP: Zelený zabiják: Australská kopřiva vylučuje extrémně silné neurotoxiny

V dnešní době se schopnost přilákat hmyz hodí stromům dvojnásob. Včel totiž stále ubývá a například farmáři pěstující mandloně v Kalifornii jsou nuceni dovážet včelstva k opylení stromů až z daleké Austrálie.


Další články v sekci