V čem spočívá tajemství bezmasého burgeru? Jde o přísadu z krve

08.08.2016 - Stanislav Mihulka

Bezmasý burger obsahuje hem, základní stavební jednotku krevního pigmentu hemoglobinu


Reklama

Vědci už delší dobu intenzivně pracují na laboratorním mase, které by uspokojilo labužníky a přitom šetřilo životní prostředí. Výsledné produkty jsou ale obvykle příliš drahé anebo mají bídnou chuť i konzistenci.

Startup Impossible Foods ale prohlašuje, že jejich bezmasý Impossible Burger vypadá, voní a chutná, jako by ze skutečného masa. Jak toho mohli dosáhnout? Jejich tajemství se jmenuje „hem“.

Hem je látka obsahující atom železa, která představuje základní stavební jednotku hemoglobinu, klíčového proteinu červených krvinek, zodpovídajícího za přepravu kyslíku v těle.

TIP: Bezmasá budoucnost? V San Franciscu představili burger, co chutná jako hovězí

Společnost Impossible Burger získává hem z kvasinek. Látka poskytuje burgeru vzhled a chuť, kterou se blíží skutečnému masu. Na druhou stranu, vzhledem k obsahu hemu, Impossible Burger přísně vzato vlastně není kompletně bezmasý.

  • Zdroj textu:

    New Atlas, Impossible Foods

  • Zdroj fotografií: Impossible Foods

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Ledoborec Polarstern vyplul 20. září 2019 z norského Tromsø a 6. října se v Severním ledovém oceánu připojil ke kře. Šedá šipka znázorňuje, kterým směrem se loď zřejmě vydá. Do přístavu v německém Bremerhavenu by se měla podle plánu vrátit letos v říjnu.

Zajímavosti

V prachu se může skrývat rezistence na antibiotika 

Věda

Půlmilionový roj sarančat pustinných (Desert locust) dokáže za jediný den spořádat stejné množství jídla jako 10 slonů, 25 velbloudů nebo 2 500 lidí. Velké roje mohou mít až 80 milionů jedinců.

Revue

Bohatství v kopcích nad solným jezerem objevili už neolitičtí zemědělci

Historie

Požár při testu motorů Reaver.

Vesmír

Jádro oblasti rozšíření kakadu palmového (Probosciger aterrimus) se omezuje na region Nové Guineje a cíp na severu Austrálie.

Příroda

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907