V čem spočívá tajemství bezmasého burgeru? Jde o přísadu z krve

08.08.2016 - Stanislav Mihulka

Bezmasý burger obsahuje hem, základní stavební jednotku krevního pigmentu hemoglobinu


Reklama

Vědci už delší dobu intenzivně pracují na laboratorním mase, které by uspokojilo labužníky a přitom šetřilo životní prostředí. Výsledné produkty jsou ale obvykle příliš drahé anebo mají bídnou chuť i konzistenci.

Startup Impossible Foods ale prohlašuje, že jejich bezmasý Impossible Burger vypadá, voní a chutná, jako by ze skutečného masa. Jak toho mohli dosáhnout? Jejich tajemství se jmenuje „hem“.

Hem je látka obsahující atom železa, která představuje základní stavební jednotku hemoglobinu, klíčového proteinu červených krvinek, zodpovídajícího za přepravu kyslíku v těle.

TIP: Bezmasá budoucnost? V San Franciscu představili burger, co chutná jako hovězí

Společnost Impossible Burger získává hem z kvasinek. Látka poskytuje burgeru vzhled a chuť, kterou se blíží skutečnému masu. Na druhou stranu, vzhledem k obsahu hemu, Impossible Burger přísně vzato vlastně není kompletně bezmasý.

  • Zdroj textu:

    New Atlas, Impossible Foods

  • Zdroj fotografií: Impossible Foods

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Vesmír

Balon projektu Loon

Věda

Výcvik záchranářských psů musí mít svůj pevný řád. Pes se při něm snaží najít ve sněhu svou oblíbenou hračku.

Zajímavosti

Zpočátku své služby létal Baturin na dvojplošnících I-153, tento stroj padl v červenci 1941 do rukou Finům

Válka

Milán v roce 1493 (dřevoryt v tzv. Norimberské kronice).

Historie
Revue

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907