Vzpruha bez výčitek: Jak se vyrábí bezkofeinová káva?

Globální trh s bezkofeinovou kávou v posledních letech rekordně roste. Jak ale bezkofeinová káva vlastně vzniká?

16.09.2021 - Barbora Jelínková



Globální trh s bezkofeinovou kávou v posledních letech rekordně roste – jen v roce 2019 dosáhl hodnoty 1,65 miliardy dolarů a podle analýz budou loňská i letošní čísla ještě vyšší.

Vychutnat si doušek nápoje zbaveného stimulujícího účinku můžeme díky relativně jednoduchému postupu: Nasbírané kávové boby se nejprve nechají změknout v horké vodě nebo v páře, načež se namočí do směsi silných rozpouštědel. Chemický koktejl z nich sice vyplaví kofein, ale zároveň káva ztratí své charakteristické aroma.

TIP: Neznámá rizika kávy: Jak oblíbený horký nápoj ovlivňuje náš organismus

Použitá tekutina se proto postupně filtruje, obvykle přes dřevěné uhlí, dokud obsah kofeinu neklesne přibližně na 0,1 %. Poté se voda – zbavená nežádoucího alkaloidu, ale znovu voňavá – nechá nasáknout zpět do kávových zrn.


Další články v sekci