Z použitých vánočních stromků by se mohly vyrábět barvy nebo sladidla

31.12.2018 - Stanislav Mihulka

Vánoční stromky by mohly najít využití i po svátcích. Můžeme z nich vyrábět potravinářská sladidla a barvy


Reklama

Vánoční svátky se chýlí ke konci a je to znát i na skládkách odpadu, kde končí podstatná část vánočních stromků. Jehličnany jsou plné tvrdých a pichlavých jehlic, které se ve srovnání s jinými typy listů nebo rostlinného materiálu rozkládají velmi dlouho. A vzniká při tom velké množství skleníkových plynů.

Britští vědci zjistili, že při vhodném zpracování by bylo možné z jehlic vysloužilých vánočních stromků vyrábět užitečné produkty. Až 85 procent hmoty jehlic přitom tvoří rostlinný materiál lignocelulóza, což je směs ligninu, hemicelulózy a celulózy. Díky svému složení a struktuře nejsou jehlice vánočních stromků zajímavé pro výrobu energie ani pro většinu průmyslových procesů.

TIP: Ekologické balení: Vědci nahradili plastový obal materiálem ze dřeva a krabů

Britové ale vymysleli postup, díky němuž lze s pomocí tepla a rozpouštědel, jako je levný a k přírodě šetrný glycerol, biomasu jehlic zpracovat. Tímto postupem je možné jehlice stromků přeměnit na směs, která kromě pevného materiálu obsahuje kapalinu s glukózou, kyselinou octovou a fenolem. Z těchto látek je možné ve velkém vyrábět třeba potravinářská sladidla, barvy, lepidla nebo ocet.

  • Zdroj textu:

    University of Sheffield

  • Zdroj fotografií: CC0 Creative Commons

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Kyjonožec Eurypterus dosahoval délky 1,3 metru. Největší druhy ale dorůstaly až tří metrů.

Věda
Zajímavosti

O zdroji potravy se netopýři nechají poučit nejen od svých nejbližších příbuzných, ale také od příslušníků jiného druhu.

Příroda

Proudy plynu ve spirální galaxii NGC 4321.

Vesmír
Historie

Locusta (vlevo) prý zabila stovky Římanů. Lucrezia Borgia zase patřila k velmi vzdělaným ženám.

Zajímavosti

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907