Z použitých vánočních stromků by se mohly vyrábět barvy nebo sladidla

31.12.2018 - Stanislav Mihulka

Vánoční stromky by mohly najít využití i po svátcích. Můžeme z nich vyrábět potravinářská sladidla a barvy


Reklama

Vánoční svátky se chýlí ke konci a je to znát i na skládkách odpadu, kde končí podstatná část vánočních stromků. Jehličnany jsou plné tvrdých a pichlavých jehlic, které se ve srovnání s jinými typy listů nebo rostlinného materiálu rozkládají velmi dlouho. A vzniká při tom velké množství skleníkových plynů.

Britští vědci zjistili, že při vhodném zpracování by bylo možné z jehlic vysloužilých vánočních stromků vyrábět užitečné produkty. Až 85 procent hmoty jehlic přitom tvoří rostlinný materiál lignocelulóza, což je směs ligninu, hemicelulózy a celulózy. Díky svému složení a struktuře nejsou jehlice vánočních stromků zajímavé pro výrobu energie ani pro většinu průmyslových procesů.

TIP: Ekologické balení: Vědci nahradili plastový obal materiálem ze dřeva a krabů

Britové ale vymysleli postup, díky němuž lze s pomocí tepla a rozpouštědel, jako je levný a k přírodě šetrný glycerol, biomasu jehlic zpracovat. Tímto postupem je možné jehlice stromků přeměnit na směs, která kromě pevného materiálu obsahuje kapalinu s glukózou, kyselinou octovou a fenolem. Z těchto látek je možné ve velkém vyrábět třeba potravinářská sladidla, barvy, lepidla nebo ocet.

  • Zdroj textu:

    University of Sheffield

  • Zdroj fotografií: CC0 Creative Commons

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Na koňském hřbetě závodila Lata od roku 1916, Velkou pardubickou však ovládla až v roce 1937.

Zajímavosti

Mapa dávného města Mahendraparvata. Dřívější nálezy zeleně, mapování LiDARem hnědě.

Věda

Sonda Viking během testů na Zemi

Vesmír

Mnohé stroje MiG-17F vietnamského letectva měly dost nápadité kamufláže.

Válka

Nejznámější zemětřesení v Lisabonu vypuklo 1. listopadu 1755 v 9:40 ráno. Považuje se za jedno z nejničivějších a nejvíce smrtících zemětřesení v historii Evropy.

Historie
Revue

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907