Záhada rozřešena: K čemu je kosatkám dobrá menopauza?

15.01.2017 - Stanislav Mihulka

Lidé, kulohlavci a kosatky zažívají menopauzu, tedy ztrátu plodnosti starších samic. Ale proč?

Kosatky -<p>Menopauza u kosatek zabraňuje konkurenci mezi matkami a dcerami</p>
Kosatky -

Menopauza u kosatek zabraňuje konkurenci mezi matkami a dcerami


Reklama

Na světě jsou jenom tři savci, o nichž víme, že procházejí menopauzou. Jsme to my, lidé, a pak ještě kulohlavci Sieboldovi z příbuzenstva delfínů a kosatky. Otázkou je, proč? 

Vzácnost menopauzy, tedy ztráty plodnosti samic v určité věku, vědce dlouho mátla. Teď už ale záhadu nejspíš vyřešili, alespoň u kosatek.

TIP: V Arktidě dramaticky mizí mořský led, ale velryby jsou z toho u vytržení

Data o dvou populacích kosatek u severozápadního pobřeží Kanady, které zahrnují přes 43 let pozorování, ukazují, že v tom je péče o potomstvo. Starším samicím kosatek umírají potomci téměř dvakrát častěji než mladým, čímž se liší od ostatních živočichůMenopauza zabraňuje tomu, aby starší kosatky při rozmnožování konkurovaly svým dcerám. Nedělalo by to dobrotu, podobně jako u lidí. Kosatky v menopauze fungují podobně jako lidské babičky a pomáhají vychovávat svá vnoučata.

 

  • Zdroj textu:

    IFL Science, Current Biology

  • Zdroj fotografií: Robert Pittman / NOAA

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Ledoborec Polarstern vyplul 20. září 2019 z norského Tromsø a 6. října se v Severním ledovém oceánu připojil ke kře. Šedá šipka znázorňuje, kterým směrem se loď zřejmě vydá. Do přístavu v německém Bremerhavenu by se měla podle plánu vrátit letos v říjnu.

Zajímavosti

V prachu se může skrývat rezistence na antibiotika 

Věda

Půlmilionový roj sarančat pustinných (Desert locust) dokáže za jediný den spořádat stejné množství jídla jako 10 slonů, 25 velbloudů nebo 2 500 lidí. Velké roje mohou mít až 80 milionů jedinců.

Revue

Bohatství v kopcích nad solným jezerem objevili už neolitičtí zemědělci

Historie

Požár při testu motorů Reaver.

Vesmír

Jádro oblasti rozšíření kakadu palmového (Probosciger aterrimus) se omezuje na region Nové Guineje a cíp na severu Austrálie.

Příroda

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907