Zda je káva zdraví prospěšná či nikoliv se neshodnou ani odborníci. Nový výzkum kanadských vědců ale ukazuje, že látky v ní obsažené, aktivně chrání před neurodegenerativními chorobami
Kofein obsažený v kávě je droga, na kterou si lze vypěstovat závislost. Kromě toho káva zvyšuje krevní tlak, a tím i riziko vzniku srdečních chorob. Stále více vědeckých studií ale v poslední době ukazuje, že pití oblíbeného horkého nápoje z pražených semen kávovníku je pro zdraví prospěšné.
Na rostoucím seznamu léčivých účinků kávy se po výzkumu kanadských vědců se teď objevila ochrana před obávanými neurodegenerativními chorobami – Alzheimerovou a Parkinsonovou nemocí. Vše nasvědčuje tomu, že nápoj s kofeinem snižuje riziko rozvoje Alzheimera i Parkinsona.
Nejde přitom jenom o to, že káva osvěžuje mysl a zostřuje uvažování. Vědci zjistili, že látky zvané fenylindany, které vznikají během pražení kávových zrn, blokují shlukování proteinů, zodpovědných za rozvoj Alzheimera i Parkinsona.
TIP: Chcete být zdraví a žít déle? Vědci radí: pijte hodně kávy!
Čím více jsou kávová zrna pražená a káva tmavší, tím více taková káva chrání před oběma chorobami. Na druhou stranu, káva bez kofeinu v tomto směru funguje úplně stejně jako káva s kofeinem. Z toho vyplývá, že kofein v ochraně před neurodegenerativními chorobami nejspíš nehraje žádnou roli.
University Health Network, Frontiers in Neuroscience
VesmírPravděpodobnost výskytu ohnivé duhy záleží na zeměpisné šířce a klimatu: například v Los Angeles je 5× až 10× větší než v Londýně. (foto: Christa Harbig, CC BY 4.0)
VědaV období neolitu, asi před šesti tisíci lety, se v Dorstone Hill nacházel komplex dřevěných budov a pohřební mohyly. (foto: Flickr, Herefordshire Council, CC BY-ND 2.0)
HistorieSvůj původní fotografi cký materiál získala Lucia Moholy do fyzického vlastnictví teprve v šedesátých letech 20. století. (foto: Wikimedia Commons, Fair use)