Zubní plomby by časem mohl nahradit gel podporující dorůstání nové skloviny

04.09.2019 - Stanislav Mihulka

Gel s malými částicemi fosforečnanu vápenatého by mohl zachránit spoustu poškozených zubů


Reklama

V našem světě, který je plný rychlého občerstvení a sladkostí, jsou zubní kazy všudypřítomným problémem. Když se někomu takový kaz vytvoří, pacient obvykle podstoupí nepříjemné zákroky, během nichž je ztracená zubní sklovina nahrazena cizorodými materiály – nejčastěji jde o směsi kovů nebo pryskyřic.

Sklovina je sice nejtvrdší tkáň v lidském těle, to ale neznamená, že by byla nezranitelná. Nezdravá strava a životní styl velmi ulehčují život bakteriím, které žijí v ústní dutině a neustále se snaží sklovinu narušit a proniknout dovnitř. Když se jim to povede, vzniká zubní kaz. Jde o to, jak poškozenou sklovinu opravit.

TIP: Elektronické svědomí: Chytrý senzor v ústech ohlídá, co všechno jíte a pijete

Čínští vědci a lékaři nedávno vytvořili speciální gel, který podporuje samovolnou obnovu zubní skloviny. Tento gel obsahuje drobné shluky fosforečnanu vápenatého, přičemž fosfor s vápníkem představují klíčovou součást přírodní zubní skloviny. Testy na izolovaných zubech ukázaly, že takový gel podporuje tvorbu nových vrstev skloviny. Teď by měly následovat testy na myších a poté i lidských dobrovolnících, které ověří chování gelu ve skutečné ústní dutině.

  • Zdroj textu:

    IFL Science

  • Zdroj fotografií: CC0 Creative Commons

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Divoké páření královny a trubce za letu

Věda

Autonomní uklízeč sněhu u osvětlení letištní dráhy

Věda

Snímek komety C/2019 Q4 Borisov, pořízený teleskopem Canada-France-Hawaii Telescope na Havaji

Vesmír
Zajímavosti

Mnoho exemplářů hry nezůstalo, a pokud ano, jde o pouhé fragmenty

Historie

Děti otročící na plantážích chodí oblečené jako jejich vrstevníci jinde na světě, žijí však v extrémní chudobě. Pod hranicí extrémní chudoby, tedy s méně než 44 korunami na den, žije v například Burkině Faso 43,7 % obyvatel.

Zajímavosti

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907