Elektronické svědomí: Chytrý senzor v ústech ohlídá, co všechno jíte a pijete

26.03.2018 - Stanislav Mihulka

<p>Nový senzor jídla a pití funguje přímo na zubu</p>

Nový senzor jídla a pití funguje přímo na zubu


Reklama

I přes značné rozšíření nejrůznějších fitness náramků, chytrých hodinek a aplikací podporujících zdravý životní styl, není vždy úplně snadné ohlídat si kvalitu stravování. Usnadnit by to mohl chytrý čip instalovaný přímo v ústech. 

Senzor vyvinutý americkými vědci a inženýry, který se instaluje přímo na zuby zvládne ohlídat spotřebu glukózy, soli a alkoholu. V budoucnu by to prý mohly být i další chemikálie, které jsou významné pro lidské zdraví.

TIP: Náramky pro pijany hlídají hladinu alkoholu: Dají vědět, když pijete přes míru

Zařízení o velikosti 2 × 2 milimetry tvoří dvě tenké vrstvy zlata, mezi nimiž je umístěná třetí vrstva s materiálem, který absorbuje cílové chemikálie a dovede je tím pádem detekovat. Senzor je natolik elastický, že dovede přilnout k nepravidelnému povrchu zubu. Senzor bezdrátově pasivně komunikuje s mobilním zařízením, které analýzou vyslaných a opětovně přijatých rádiových signálů rozpozná, kolik glukózy, soli a alkoholu senzor detekoval.

  • Zdroj textu:

    Tufts University

  • Zdroj fotografií: SilkLab, Tufts University

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Mladý krab pobřežní v typicky zelené barvě

Věda
Historie
Vesmír

Welwitschie podivná je jediným rostlinným druhem svého rodu. Tato dvoudomá rostlina má většinou pouze dva protilehlé, stále dorůstající listy.

Příroda

Nebeská houpačka 

kategorie: Křídla | kde: Rakousko | autor: Philip Platzer

Každé dítě se chce houpat výš a ještě výš, až se nohama dotkne nebe. Marco Fürst to dotáhl nejdál, když se 1 500–2 000 metrů nad zemí zhoupl na stometrové lanové houpačce zavěšené na horkovzdušném balonu.

Revue

U rostlinných přípravků úřady nevyžadují před jejich uvedením na trh klinické testy účinnosti.

Věda

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907