Co udělat pro snížení vysokého tlaku? Oblíbit si brusinkovou šťávu

Lesní plody obsahují spoustu polyfenolů. Pro zdraví jich nikdy není dost

04.01.2020 - Stanislav Mihulka



U mnoha lidí dojde v určitém okamžiku života k podstatnému zvýšení krevního tlaku. Vysoký tlak je přitom z řady důvodů rizikový a lidé by měli usilovat o jeho snížení. Mimo jiné vede i k zánětům cév nízké intenzity. Odborníci jsou přesvědčeni, že kromě užívání příslušných léků také hodně záleží na stravě. Dřívější výzkumy ukázaly, že velmi cenné jsou v tomto směru potraviny a nápoje bohaté na polyfenoly, různorodé látky včetně flavonoidů, které fungují jako antioxidanty.

Excelentním zdrojem polyfenolů jsou například lesní plody, jako jsou brusinky, borůvky, klikvy nebo také černý rybíz. Finští odborníci nedávno zkoumali, jaký vliv má dlouhodobé podávání šťávy brusinek, klikvy a černého rybízu na zdraví srdce a cév u geneticky upravených potkanů, kteří mají vysoký krevní tlak. 

TIP: Dobré pití: Šťáva z granátového jablka chrání mozek novorozenců

V experimentech vyšlo najevo, že právě šťáva z brusinek po několika týdnech popíjení znatelně snižuje krevní tlak, tedy přinejmenším u pokusných potkanů a také zlepšuje stav jejich cév. Látky z brusinek podle všeho omezují všudypřítomné záněty nízké intenzity v cévách hypertenzních potkanů a ovlivňují systémy, jimiž tělo reguluje úroveň krevního tlaku. Autoři studie zdůrazňují, že brusinky nemohou nahradit předepsané léky na tlak, ale souhlasí s tím, že jsou výtečným doplňkem stravy pro lidi s vysokým tlakem.

 


Další články v sekci