Pravidelné užívání kombuchy příznivě mění mikrobiom lidí s obezitou
Experiment brazilských vědců potvrzuje, že každodenně užívaná kombucha mění mikrobiom ve střevech žádoucím směrem, aniž by bylo nutné měnit jídelníček a další návyky.
Kombucha (nebo též kombuča) je oblíbený fermentovaný nápoj vyráběný z oslazeného čaje. K fermentaci se používá symbiotická kultura kvasinek a bakterií, která se někdy označuje jako SCOBY. Jde o společenstvo bakterií, hlavně Gluconacetobacter xylinus z octa a bakterií rodu Lactobacillus, společně s několika druhy kvasinek, nejčastěji rodu Zygosaccharomyces.
Účinky kombuchy na lidské zdraví sice nejsou systematicky prostudované, víme ale, že je bohatá na antioxidanty a její užívání je nebo alespoň může být obzvlášť přínosné pro osoby ohrožené diabetem či obezitou. Nový výzkum týmu brazilské Federální univerzity Viçosy ukazuje, že každodenně užívané malé dávky kombuchy z černého čaje žádoucím způsobem mění mikrobiom.
Pokus s kombuchou
Frederico Augusto Ribeiro de Barros a jeho spolupracovníci provedli experiment, během něhož sledovali 38 dospělých (21 s normální váhou a 17 obézních s průměrným BMI 35,5). Účastníci experimentu dostávali každý den po dobu osmi týdnů 200 mililitrů kombuchy. Jinak si zachovali jídlo a návyky ve stejné podobě jako před experimentem. Výsledky výzkumu uveřejnil odborný časopis Journal of Nutrition.
Vědci analyzovali mikrobiom účastníků experimentu a zjistili, že užívání kombuchy vede ke změnám, především u obézních. Tyto změny je možné hodnotit jako příznivé. Vedou ke zlepšení situace s krevním cukrem a ke snížení zánětů. Jak se zdá, tímto způsobem je možné přelstít mikrobiom a změnit jej příznivým směrem, aniž by bylo nutné radikálně měnit stravu nebo zvyky.
Badatelé zjistili, že užívání kombuchy vede například ke zvýšení množství bakterií Akkermansia muciniphila, které jsou spojovány s omezováním zánětů, zlepšením citlivosti na inzulín, a také s posílením neprostupnosti střev. Podobně reagují i další žádoucí bakterie rodu Subdoligranulum. Počet problematických bakterií rodu Ruminococcus a Dorea naopak poklesl.