Reklama


Proč astronauti ve vesmíru ubývají na váze?

19.01.2019 - Michal Švanda

<p>Přestože posádka ISS spíš ubývá na váze, sladkosti v jídelníčku astronautů obvykle chybějí. Narozeniny jsou však výjimečným dnem i ve vesmíru.</p>

Přestože posádka ISS spíš ubývá na váze, sladkosti v jídelníčku astronautů obvykle chybějí. Narozeniny jsou však výjimečným dnem i ve vesmíru.


Reklama

Potýkáte se s váhou a stále se vám nedaří zhubnout? Máme pro vás zaručený recept, klinicky vyzkoušený na několika desítkách testovacích objektů, přičemž tyto experimenty probíhaly pod nejpřísnějším lékařským dohledem. Nešlo samozřejmě o nikoho jiného než o astronauty při dlouhodobých misích, a tak bude vaše hubnoucí terapie spojena s několikaměsíčním pobytem na oběžné dráze.

TIP: Nový výzkum: Lety do vesmíru mění astronautům jejich mozek

Vědci již dlouho věděli, že kosmonauti ve vesmíru hubnou, přestože se v jídle nijak neomezují – ale nikdo nedokázal problému přijít na kloub. O to překvapivější vysvětlení nabízí a hlavní roli v něm hraje mikrogravitace. Sousta, která členové posádek pozřou, totiž nesedají do spodní části v žaludku, ale volně se v něm pohybují. Stimulují tak nervová zakončení v horní polovině orgánu, jež mozku signalizují plný žaludek. Astronauti mají tudíž pocit nasycení, i když ještě mnoho jídla nepozřeli. Tělu pak při energetickém výdeji nezbývá než sáhnout do zásob. 

Princip hubnutí je tedy jasný a zbývá jen najít způsob, jak ho realizovat v prostředí normální gravitace. Zkoušeli jste jíst vzhůru nohama?   

  • Zdroj textu:

    Tajemství vesmíru

  • Zdroj fotografií: NASA

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Věda

Japonská sonda Hajabusa 2 u asteroidu Ryugu.

Vesmír

Diamantový kopeček

Black Diamond
podnik: Scoopi Café | cena: 18 407 Kč

Nejdražší kopeček zmrzliny vám naservírují v dubajském podniku Scoopi Café, a to aniž by pochutina předtím čekala v mrazáku – na počkání ji tam vyrábějí pomocí tekutého dusíku. Základ delikatesy, jež dostala jméno Black Diamond, tvoří vanilkové lusky dovezené z Madagaskaru. Jedinečnost dál dotváří nejdražší šafrán planety pěstovaný v Íránu a hoblinky černých lanýžů z italské oblasti Alba. Kopeček se sype vločkami 23karátového zlata a podává se v ručně vyrobené misce Versace a se stříbrnou lžičkou – obojí si přitom můžete nechat. 

Revue

Při ekologickém pohřbu vznikne hromada kvalitní zeminy, do které je možné zasadit strom, či jinak uctít mrtvého.

Věda
Historie

B-52 Stratofortress útočí na cíle ve Vietnamu

Válka

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907