panda velká

V národním parku Chuang-lung se nachází na 400 vápencových jezírek, jejichž okraje lemují usazeniny známé jako „zlatý písek“.

18. 01. 2022

Nejčtenejší

Čínský Sečuán: Domov kočičích medvědů

„Kočkomedvěd“, tak zní doslovný překlad čínského výrazu pro pandu velkou, symbol všech ohrožených zvířat. Domovinou černobílých šelem se stala provincie Sečuán, kde se dnes intenzivně snaží o jejich záchranu a další rozmnožení

Panda sní kolem 15 kilogramů bambusu denně. Zdá se, že konzumace velkého množství potravy je jednou z mála adaptací v trávicích vzorcích této někdejší šelmy. Ještě asi před sedmi miliony let byly pandy velké predátory.

23. 01. 2021

Pandy se jako jeden z mála druhů podařilo zachránit před vymřením. Jejich stavy za poslední roky vzrostly o 16 %. Ochrana stanovišť pandy velké pomáhá i dalším zvířatům, včetně ptáků a obojživelníků.

14. 01. 2021

Panda velká se stala symbolem ohrožené přírody, k čemuž přispěl i její sympatický vzhled. Vždyť jako erbovní zvíře se na jakýchkoli grafických motivech vyjímá určitě mnohem lépe než obdobně ohrožená žába nebo červ.

10. 06. 2020


Reklama

Zoo Ocean Park se kvůli koronaviru uzavřela a pandy se po 10 letech konečně spářily.

09. 04. 2020

Obr s dvěma rohy

Od roku 1970 se populace nosorožce dvourohého (Diceros bicornis), jehož domovem je jih a východ Afriky, snížila o hrozivých 90 % na méně než 3 000 jedinců. Důvodem jejich úbytku je především nesmyslný lov kvůli rohům, ceněným především na asijském trhu. Obchod s nosorožčími rohy je již více než čtvrt století zakázán, přesto jsou tato nezbytná nařízení stále obcházena. Nezbývá než doufat, že nosorožce dvourohého nebudou naši potomci znát jen z fotografií a filmů.

Tento druh je též nazýván nosorožcem černým (anglicky black rhinoceros). Nejde přitom o popis skutečné barevné charakteristiky zvířete. Název je protiváhou jména „nosorožec bílý“, kterým bývá označován nosorožec tuponosý (Ceratotherium simum). Ani v tomto případě nestála za pojmenováním barva kůže. Anglické označení „white rhinoceros“ vzniklo zkomolením afrikánského „wijd“, které znamená široký a vztahuje se ke tvaru horního pysku nosorožce tuponosého.

28. 09. 2019

Dnes jsou v zajetí chovány asi dvě stovky pand velkých. Mnohem méně jasný je počet zvířat žijících ve volné přírodě.

22. 06. 2019

Jenom jeden přežije

Pandy jsou březí 5 až 6 měsíců a porod se odehrává obvykle v lednu. Pandí matka každoročně vrhne 1–3 mláďata, ale většinou odchová jen jedno. Porodní hmotnost mláděte je kolem 100 gramů.

01. 04. 2019

V dnešní době žije ve volné přírodě asi 1 800 pand. Od roku 2023 by měly mít k dispozici novou rezervaci.

12. 03. 2018
05. 04. 2017

Reklama

06. 09. 2016
17. 03. 2016
16. 12. 2015

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907