Láhev vína týdně zvyšuje pravděpodobnost rozvoje rakoviny podobně jako 10 cigaret

Je nezdravější kouření, nebo alkohol? Britští vědci zjišťovali, jaké jsou dopady pití alkoholu na lidské zdraví, v porovnání právě s tabákem

01.04.2019 - Stanislav Mihulka



Vztah mezi kouřením tabáku a vznikem rakoviny je již dnes podrobně zmapován. Méně známým faktem je, že k rozvoji rakoviny přispívá i alkohol. Britští vědci proto zjišťovali, jak je to s dopadem pití alkoholu na lidské zdraví, v porovnání právě s tabákem. Závěrů vědců mimo jiné ukazují, že ohroženější skupinou jsou ženy.

Když žena vypije týdně láhev vína, zvýší tím riziko rozvoje rakoviny stejně, jako by týdně vykouřila 10 cigaret. Muži jsou na tom o něco lépe – když muž vypije láhev vína za týden, riziko rozvoje rakoviny zvýší, jako kdyby vykouřil 5 cigaret týdně. Pro ženy je alkohol nejvíce spojený s rakovinou prsu, zatímco pro muže to jsou rakoviny jater a trávicí soustavy. Vědci spoléhají na to, že přirovnáním pití alkoholu ke kouření by mohli dosáhnout snížení spotřeby alkoholu mezi lidmi.

TIP: Se sklenicí roste chuť? Větší sklenice s vínem nutí lidi více pít

Statistiky ve Velké Británii přitom udávají, že průměrný britský pijan spotřebuje alkohol odpovídající asi jedné a půl lahvi vína týdně, zatímco průměrný britský kuřák vykouří asi 10 cigaret denně, čili asi 70 cigaret týdně. Zmíněný výzkum tedy potvrzuje, že kouření je v průměru mnohem nebezpečnější pro rozvoj nádorů než pití alkoholu.

  • Zdroj textu
  • Zdroj fotografií

    CC0 Creative Commons


Další články v sekci