Příroda

Welwitschie podivná je jediným rostlinným druhem svého rodu. Tato dvoudomá rostlina má většinou pouze dva protilehlé, stále dorůstající listy.

19. 02. 2020

Nejčtenejší


Stěhování jen z rodinných důvodů

Levharti mají pevně daná teritoria a na rozdíl od mnoha jiných zvířat včetně lvů a dokonce i gepardů se za zvěří nepřemísťují. Mladí jedinci si ovšem musejí hledat své působiště, protože stejně jako většina kočkovitých šelem jsou levharti samotáři. Mládě se dává na dráhu samostatného lovce v cca 18 měsících věku. V případě, že se jedná o mladého samce, odchází od matčina teritoria dost daleko, aby nedocházelo k příbuzenskému páření. Naproti tomu dcera se většinou usazuje v teritoriu nedaleko matčina území.

10. 04. 2019

Profil usmívajícího se dugonga

08. 04. 2019

Sušená píce, v níž jsou přítomny sasanky nebo pryskyřníky, není jedovatá díky rozkladu jedovatých látek při sušení či fermentaci. V případě, že k otravě dojde, projevuje se intoxikace podrážděním, záněty v ústech, puchýři, bolestí břicha a průjmem. V krajních případech může dojít k poškození ledvin a jater, při vysokých dávkách i k útlumu nervového systému a zástavě dechu. Nejúčinnějším toxinem sasanek je protoanemonin, který má silné antimikrobiální účinky. Dříve byly tyto rostliny využívány v lidovém léčitelství proti revmatismu. 

Přestože květy sasanek netvoří nektar, jsou opylovány hmyzem. Květy hajních sasanek, s jejichž evropskými zástupci se seznámíme v našem atlase, se večer a při dešti sklápějí dolů a tím je jejich pyl chráněn před zmoknutím.

06. 04. 2019


Reklama

Jak je patrné na této fotografii s rekonstruovanou podobou dronteho, šlo o nápadného ptáka, který velikostí výrazně překračoval například krocana.

05. 04. 2019

Z lesa se vynořuje několik samic s mláďaty na zádech

03. 04. 2019

Jenom jeden přežije

Pandy jsou březí 5 až 6 měsíců a porod se odehrává obvykle v lednu. Pandí matka každoročně vrhne 1–3 mláďata, ale většinou odchová jen jedno. Porodní hmotnost mláděte je kolem 100 gramů.

01. 04. 2019

Klenba kvetoucích kaštanů v městském parku

30. 03. 2019

Dlouho nemůžu levharta objevit. Až díky posunku průvodce Baita zjišťuji, že šelma je přímo nad naší kapotou.

29. 03. 2019

Prostorově slyšet a vidět umí kdekdo včetně lidí. Stereo-čich má podle známých informací pouze krtek.

27. 03. 2019

Reklama

Kladivouši jsou většinou velmi tiší ptáci. Za letu ovšem vydávají kejhavé až ječivé zvuky. Tento pozoruhodný pták je zařazen mezi nejméně ohrožené druhy

25. 03. 2019

Tučňáci se poprvé pouští na moře a učí se samostatně lovit. U břehu na ně již čekají tuleni, pro které je mladý tučňák relativně snadnou kořistí

23. 03. 2019

Dva bojující samci rypouše severního

22. 03. 2019

Pouzdřanská step – ostrov divočiny v kulturní krajině

20. 03. 2019

Bouřka nad mořem u pobřeží Barcelony

18. 03. 2019

Půvabný Narcissus rupicola (který nemá český název) ještě s kapkami vody po dešti

16. 03. 2019

Stránky

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907