11. 01. 2023Zajímavostí je, že současné bio-celozrnné chleby se dnes považují za gurmánské, zdravé a dražší zboží. Přitom se jejich složení blíží tomu, čím se dříve živili jen koně. (foto: Pixabay, Alexa, CC0)
06. 01. 2023Mniši si ze zeleniny hnojené exkrementy zanesli tělo vajíčky parazitů. Zárodky střevních parazitů nerozpustí ani trávicí trakt a vydrží v zemi i tisíce let. (foto: Shutterstock)
23. 09. 2022Žvýkejte do zemdlení
fletcherismus | země původu: USA
Dieta Horace Fletchera, známá též jako fletcherismus, spočívala jednoduše ve zdlouhavém konzumování. Sám autor trpěl nadváhou a rozhodl se ji řešit systematickým stolováním, při němž každé sousto žvýkal 32krát – tedy jednou pro každý zub. Potrava se přitom natolik rozmělnila a spojila se slinami, že připomínala tekutinu. Teprve tu pak Fletcher a stoupenci jeho metody polykali. Klíčová myšlenka zněla, že jídlo takto rychleji sklouzne do žaludku a strávník se dříve zasytí. Pokud ovšem ani po poctivém rozkousání neměl pokrm správnou konzistenci, musel se vyplivnout. A fletcheristé zacházeli dokonce tak daleko, že pečlivě žvýkali i nápoje… (foto: Shutterstock)
30. 08. 2022Hmyz patří do jídelníčku ve více než sto zemích a v posledních letech si získává oblibu i v Česku. (foto: Unsplash, Jeremy Bezanger, CC0)
03. 08. 2022Běh na dlouhou trať si žádá bakterie v dobré kondici. (foto: Pexels, Andrea Piacquadio, CC0)
15. 04. 2022Břicho plné brambor
hranolky a chipsy | zdravější možnost: pečené brambory
Hranolky obsahují v průměru 380 kilokalorií na 120 gramů. Často navíc tvoří přílohu podobně vydatného jídla a nezřídka se s nimi servíruje i nějaká omáčka. Není tedy divu, že patří mezi jasné viníky přibírání. Podobně jsou na tom chipsy, které přitom bývají ještě výrazně slanější a mastnější. Pokud si ani jednu z uvedených kalorických bomb nedokážete odpustit, dopřávejte si je pouze ve velmi omezeném množství. (foto: Unsplash, Fernanda Martinez, CC0)