strava

Zajímavostí je, že současné bio-celozrnné chleby se dnes považují za gurmánské, zdravé a dražší zboží. Přitom se jejich složení blíží tomu, čím se dříve živili jen koně. (foto: Pixabay, AlexaCC0)

11. 01. 2023

Nejčtenejší


Mniši si ze zeleniny hnojené exkrementy zanesli tělo vajíčky parazitů. Zárodky střevních parazitů nerozpustí ani trávicí trakt a vydrží v zemi i tisíce let. (foto: Shutterstock)

06. 01. 2023

Houbovitá plíseň kropidlák rýžový lidskému organismu výrazně prospívá. Podle řady studií funguje kropidlákem upravené koji jako probiotikum, podporuje trávení, posiluje imunitní systém a údajně slouží i jako prevence rakoviny. (foto: Shutterstock)

02. 01. 2023

Díky vánočce-štědrovce dostaly Vánoce mnohde přívlastek štědrovnicové. (foto: Shutterstock)

23. 12. 2022


Reklama

11. 10. 2022

Žvýkejte do zemdlení 

fletcherismus | země původu: USA

Dieta Horace Fletchera, známá též jako fletcherismus, spočívala jednoduše ve zdlouhavém konzumování. Sám autor trpěl nadváhou a rozhodl se ji řešit systematickým stolováním, při němž každé sousto žvýkal 32krát – tedy jednou pro každý zub. Potrava se přitom natolik rozmělnila a spojila se slinami, že připomínala tekutinu. Teprve tu pak Fletcher a stoupenci jeho metody polykali. Klíčová myšlenka zněla, že jídlo takto rychleji sklouzne do žaludku a strávník se dříve zasytí. Pokud ovšem ani po poctivém rozkousání neměl pokrm správnou konzistenci, musel se vyplivnout. A fletcheristé zacházeli dokonce tak daleko, že pečlivě žvýkali i nápoje… (foto: Shutterstock)

23. 09. 2022

Hmyz patří do jídelníčku ve více než sto zemích a v posledních letech si získává oblibu i v Česku. (foto: Unsplash, Jeremy BezangerCC0)

30. 08. 2022

Po měsíci „UPF diety“ přibral Chris van Tulleken sedm kilogramů (tři kilogramy tvořil jen tělesný tuk, zbytek sacharidy uložené v játrech a svalech), z průměrné hmotnosti podle BMI poskočil k nadváze. (ilustrační foto: Shutterstock) 

13. 08. 2022

Běh na dlouhou trať si žádá bakterie v dobré kondici. (foto: Pexels, Andrea PiacquadioCC0)

03. 08. 2022

V křesťanské společnosti se konzumace masa rozšířila ve 4. století. Značná část raných křesťanů pravděpodobně byla vegetariány.

02. 07. 2022

Reklama

23. 06. 2022
03. 06. 2022

Nový Zéland, Kanada a Švýcarsko již podle vědců dosáhli vrcholu spotřeby masa. Korelaci mezi růstem HDP a množstvím spotřebovaného masa badatelé odhalili u 26 z 35 zkoumaných zemí.

07. 05. 2022

V roce 2020 zkonzumoval průměrný Čech 84 kilogramů masa. V roce 1936 to bylo téměř o polovinu méně.

30. 04. 2022

Břicho plné brambor 

hranolky a chipsy | zdravější možnost: pečené brambory  

Hranolky obsahují v průměru 380 kilokalorií na 120 gramů. Často navíc tvoří přílohu podobně vydatného jídla a nezřídka se s nimi servíruje i nějaká omáčka. Není tedy divu, že patří mezi jasné viníky přibírání. Podobně jsou na tom chipsy, které přitom bývají ještě výrazně slanější a mastnější. Pokud si ani jednu z uvedených kalorických bomb nedokážete odpustit, dopřávejte si je pouze ve velmi omezeném množství. (foto: Unsplash, Fernanda Martinez, CC0

15. 04. 2022

Brambory se osvědčily především jako záchrana před hladomory a nemocemi.

12. 04. 2022

Stránky

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907