strava

Hmyz nabízí z výživového hlediska nutričně-efektivní zdroj bílkovin, zrovna tak jako maso. A více bílkovin než třeba sója.

07. 10. 2021

Nejčtenejší


Britské vojenské konzervy? Půlka mrkve, půlka brambory, dvě cibule, čtyři lžíce sádla, sůl a olej.  Vojenské konzervy značky Maconochie neměly nijak valnou reputaci.

22. 09. 2021

Řeznictví nedaleko italské fronty, kde se přímo porážela zvířata

03. 09. 2021

Polní kuchyně na italské frontě, odkud se bude jídlo odneseno k jednotlivým oddílům

27. 08. 2021


Reklama

Dvojice dam v Jihoafrické republice prodává u cesty biltog. Na rozdíl od českého hovězího dostanete nejspíše gazelu nebo antilopu.

24. 08. 2021

Vojáci při výdeji menáže. Množství stravy se často lišilo oproti množství, které měli muži dostávat podle předpisů.

20. 08. 2021

Mužstvo bylo před válkou zvyklé jíst mimo jídelnu a později za války ani jiná možnost nebyla.

13. 08. 2021

Na konci války se franouzská armáda změnila a hrot závěrečné ofenzivy tvořily předdevším tanky, na snímku Renaulty FT

16. 07. 2021

U zeleniny je třeba dát pozor na její úpravu. Delší vaření může znehodnotit značné množství přínosných látek. Ideálně se proto hodí střídat upravenou zeleninu se syrovou.

30. 06. 2021

„Hostina“ na kosmické stanici - letoví inženýři Expedice 20 (zleva) Tim Kopra (NASA), Frank De Winne (ESA), Roman Romanenko (Roskosmos) a Michael Barratt (NASA).

27. 06. 2021

Reklama

Z hotelu rovnou na císařský stůl

Řízek

Podle legendy to byl vojenský velitel Josef Václav Radecký z Radče, kdo v osobním hlášení ze svých cest doporučil samotnému císaři Františku Josefovi I. delikatesu, kterou prostě musí vyzkoušet! Dnes řízek známe všichni, tehdy se ale toto jídlo jmenovalo vznešeněji: cotoletta alla milanesemilánská kotleta, a vojevůdce ji prý ochutnal ve vyhlášeném hotelu Danieli. Jednalo se o kus masa obalený ve směsi strouhanky a parmazánu a usmažený. Císařský kuchař ale neměl tradiční italský sýr a nevěděl, jak ho rychle sehnat, a proto jeho nevšední chuť nahradil kvalitnějším naklepaným masem, moukou, vejcem a nám už dobře známý trojobal osmažil na domácím přepuštěném másle. A vynalezl tak vídeňský řízek, dnes tradičně servírovaný s bramborovým salátem! (foto: Pixabay, Reinhard Thrainer, CC0)

25. 05. 2021

Uzeniny bezesporu představují komplikující faktor, ale nejsou univerzálním padouchem. Bohužel původně spíše neutrální potravinářské produkty dnes připomínají originály jen názvem.

23. 05. 2021
13. 05. 2021

Christer Fuglesang, při výstupu na ISS v rámci mise STS-128. Ve výřezu Eugene Cernan během výcviku na historickém snímku, který zachytil i ovocnou tyčinku a ventil s přívodem vody.

04. 02. 2021

Houbový kuba se jí na Štědrý den už od dob pohanů.

24. 12. 2020

Díky vánočce-štědrovce dostaly Vánoce mnohde přívlastek štědrovnicové.

23. 12. 2020

Stránky

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907