jídlo

Čtyři barvy pepře? Jde o bobulky ze stejné rostliny, ale v různé fázi zralosti.

11. 01. 2022

Nejčtenejší


Lákavá nabídka toskánských sýrů, v níž nesmí chybět typické kulaté bochníky pecorina v pravé části snímku.

08. 01. 2022

Nejdůležitější jídlo dne

Větu o tom, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, jste už někdy zaslechnout museli. A to zhruba dvaceti procentům z celkového počtu lidí v Evropě a USA, kteří zpravidla nesnídají, jistě nevyvolá úsměv na tváři. Přichází tím snad o energii do nového dne? Možná. Ale na svém zdraví tím netratí. V množině „lidí bez snídaně“ narazíte na méně cukrovkářů, případů obezity i vyššího cholesterolu.

Celý trik pravděpodobně netkví v absenci prvního jídla dne a je jen statisticky zajímavým kauzálním artefaktem. Možná se lidé bez snídaně víc pohybují a žijí aktivněji, a proto jsou zdravější než početnější množina snídajících? Nevíme. Jisté je, že dávat nezbytnost snídaně do přímého vztahu se zdravotním stavem jedince nedává logiku.

03. 01. 2022

Žemlovku lze povýšit na delikatesu přidáním rozinek, nastrouhané citronové kůry, ořechů či zakysané smetany.

22. 12. 2021


Reklama

21. 12. 2021

Za den byste měli sníst asi 20–35 gramů vlákniny a snídaně může být dobrým startem k tomuto cíli.

24. 11. 2021
19. 10. 2021

Hmyz nabízí z výživového hlediska nutričně-efektivní zdroj bílkovin, zrovna tak jako maso. A více bílkovin než třeba sója.

07. 10. 2021

Žaludy jsou vítanou a výživnou pochoutkou pro mnohé lesní tvory. V kuchyni a medicíně je ale využívali i indiáni a naši předkové.

27. 09. 2021

Britské vojenské konzervy? Půlka mrkve, půlka brambory, dvě cibule, čtyři lžíce sádla, sůl a olej.  Vojenské konzervy značky Maconochie neměly nijak valnou reputaci.

22. 09. 2021

Reklama

Až do dna a ještě níž

Ráj produktů, dříve publikováno, 1. místo | Remko Kraaijeveld, Nizozemí

Že se dá téma hédonismu a radosti z jídla i života zpracovat s nadsázkou a vtipem, dokázal Remko Kraaijeveld při vytváření kuchařky pro cateringovou společnost Smokey Goodness. Firma se specializuje na uzená a grilovaná jídla pro velké kulturní akce a přála si zachytit své zaměstnance na jediném snímku. Fotograf jim vyhověl unikátní kompozicí, která vznikla naživo, bez pomoci photoshopu. 

13. 09. 2021

Je libo býčí penis?

„O tom, zda považujeme konkrétní jídlo za pochoutku, nebo za nepoživatelnou nechutnost nerozhoduje jeho chuť, ale kulturní prostředí, z něhož pocházíme“, říká Dr. Samuel West – zakladatel muzea nejnechutnějších jídel ze švédského Malmö.

09. 09. 2021

Krystaly karnalitu, jedné z možných náhražek kuchyňské soli

06. 09. 2021

Řeznictví nedaleko italské fronty, kde se přímo porážela zvířata

03. 09. 2021

Polní kuchyně na italské frontě, odkud se bude jídlo odneseno k jednotlivým oddílům

27. 08. 2021

Dvojice dam v Jihoafrické republice prodává u cesty biltog. Na rozdíl od českého hovězího dostanete nejspíše gazelu nebo antilopu.

24. 08. 2021

Stránky

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907