jídlo

Žvýkejte do zemdlení 

fletcherismus | země původu: USA

Dieta Horace Fletchera, známá též jako fletcherismus, spočívala jednoduše ve zdlouhavém konzumování. Sám autor trpěl nadváhou a rozhodl se ji řešit systematickým stolováním, při němž každé sousto žvýkal 32krát – tedy jednou pro každý zub. Potrava se přitom natolik rozmělnila a spojila se slinami, že připomínala tekutinu. Teprve tu pak Fletcher a stoupenci jeho metody polykali. Klíčová myšlenka zněla, že jídlo takto rychleji sklouzne do žaludku a strávník se dříve zasytí. Pokud ovšem ani po poctivém rozkousání neměl pokrm správnou konzistenci, musel se vyplivnout. A fletcheristé zacházeli dokonce tak daleko, že pečlivě žvýkali i nápoje… (foto: Shutterstock)

23. 09. 2022

Nejčtenejší


Nejznámějším produktem ze surimi v západních zemích jsou tzv. krabí tyčinky. Přítomnost krabího masa v nich je však spíše vzácná a obsahují hlavně aromata z korýšů, popř. zbytky měkkýšů. (Wikimedia Commons, NattoCC BY-SA 3.0)

20. 09. 2022

Mistrovská díla cukrářky Šárky Divácké můžete ochutnat v brněnské cukrárně Sorry – pečeme jinak. (foto: Šárka Divácká)

16. 09. 2022

Tepelná sterilace neboli zavařování potravin je v českých domácnostech stále velmi populární. (foto: Profimedia)

02. 09. 2022


Reklama

Hmyz patří do jídelníčku ve více než sto zemích a v posledních letech si získává oblibu i v Česku. (foto: Unsplash, Jeremy BezangerCC0)

30. 08. 2022

Medúsa

Emma Dunhamová | 2. místo v kategorii: Cena Fujifilm za inovaci

Mytologická Medúsa byla potrestána bohyní Athénou za svou opovážlivost. Dcera nejvyššího boha Medúsu potrestala tím, že její vlasy proměnila v hady a kdokoliv na ni pohlédl na místě zkameněl. Pohled na dílo Britky Emmy Dunhamové naopak potěší oko každého milovníka zeleniny – divoký účes její Medúsy je totiž vytvořený z pórku, jarní cibulky, romanesca (druh květáku) a vigny čínské. (foto: FPotY

30. 08. 2022

Původně byly hůlky používány k vaření a míchání. Až za dynastie Chan začalo jejich používání k jídlu.

26. 07. 2022
03. 06. 2022
24. 05. 2022

Kynutý houskový knedlík, jedna z klasických českých příloh k masu a omáčkám.

18. 05. 2022

Reklama

Nový Zéland, Kanada a Švýcarsko již podle vědců dosáhli vrcholu spotřeby masa. Korelaci mezi růstem HDP a množstvím spotřebovaného masa badatelé odhalili u 26 z 35 zkoumaných zemí.

07. 05. 2022

V roce 2020 zkonzumoval průměrný Čech 84 kilogramů masa. V roce 1936 to bylo téměř o polovinu méně.

30. 04. 2022
22. 04. 2022

Břicho plné brambor 

hranolky a chipsy | zdravější možnost: pečené brambory  

Hranolky obsahují v průměru 380 kilokalorií na 120 gramů. Často navíc tvoří přílohu podobně vydatného jídla a nezřídka se s nimi servíruje i nějaká omáčka. Není tedy divu, že patří mezi jasné viníky přibírání. Podobně jsou na tom chipsy, které přitom bývají ještě výrazně slanější a mastnější. Pokud si ani jednu z uvedených kalorických bomb nedokážete odpustit, dopřávejte si je pouze ve velmi omezeném množství. (foto: Unsplash, Fernanda Martinez, CC0

15. 04. 2022

Brambory se osvědčily především jako záchrana před hladomory a nemocemi.

12. 04. 2022

Maso bylo velkou vzácností, jen obtížně a výjimečně dostupnou. A běžný člověk se spíš odbýval přesoleným slanečkem.

02. 04. 2022

Stránky

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907