jídlo

03. 06. 2022

Nejčtenejší


24. 05. 2022

Kynutý houskový knedlík, jedna z klasických českých příloh k masu a omáčkám.

18. 05. 2022

Nový Zéland, Kanada a Švýcarsko již podle vědců dosáhli vrcholu spotřeby masa. Korelaci mezi růstem HDP a množstvím spotřebovaného masa badatelé odhalili u 26 z 35 zkoumaných zemí.

07. 05. 2022


Reklama

V roce 2020 zkonzumoval průměrný Čech 84 kilogramů masa. V roce 1936 to bylo téměř o polovinu méně.

30. 04. 2022
22. 04. 2022

Břicho plné brambor 

hranolky a chipsy | zdravější možnost: pečené brambory  

Hranolky obsahují v průměru 380 kilokalorií na 120 gramů. Často navíc tvoří přílohu podobně vydatného jídla a nezřídka se s nimi servíruje i nějaká omáčka. Není tedy divu, že patří mezi jasné viníky přibírání. Podobně jsou na tom chipsy, které přitom bývají ještě výrazně slanější a mastnější. Pokud si ani jednu z uvedených kalorických bomb nedokážete odpustit, dopřávejte si je pouze ve velmi omezeném množství. (foto: Unsplash, Fernanda Martinez, CC0

15. 04. 2022

Brambory se osvědčily především jako záchrana před hladomory a nemocemi.

12. 04. 2022

Maso bylo velkou vzácností, jen obtížně a výjimečně dostupnou. A běžný člověk se spíš odbýval přesoleným slanečkem.

02. 04. 2022

Pasažéři v první třídě mají k dispozici profesionální servis, včetně porcelánového nádobí. Zadarmo to však není.

26. 03. 2022

Reklama

Japonci znají cvrčky a kobylky, stále více se ale prodávají i bourci nebo třeba pavouci.

30. 01. 2022

Čtyři barvy pepře? Jde o bobulky ze stejné rostliny, ale v různé fázi zralosti.

11. 01. 2022

Lákavá nabídka toskánských sýrů, v níž nesmí chybět typické kulaté bochníky pecorina v pravé části snímku.

08. 01. 2022

Nejdůležitější jídlo dne

Větu o tom, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, jste už někdy zaslechnout museli. A to zhruba dvaceti procentům z celkového počtu lidí v Evropě a USA, kteří zpravidla nesnídají, jistě nevyvolá úsměv na tváři. Přichází tím snad o energii do nového dne? Možná. Ale na svém zdraví tím netratí. V množině „lidí bez snídaně“ narazíte na méně cukrovkářů, případů obezity i vyššího cholesterolu.

Celý trik pravděpodobně netkví v absenci prvního jídla dne a je jen statisticky zajímavým kauzálním artefaktem. Možná se lidé bez snídaně víc pohybují a žijí aktivněji, a proto jsou zdravější než početnější množina snídajících? Nevíme. Jisté je, že dávat nezbytnost snídaně do přímého vztahu se zdravotním stavem jedince nedává logiku.

03. 01. 2022

Žemlovku lze povýšit na delikatesu přidáním rozinek, nastrouhané citronové kůry, ořechů či zakysané smetany.

22. 12. 2021
21. 12. 2021

Stránky

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907